Hvorfor er vi så glade for alkohol?

Mennesker har drukket sig i hegnet siden tidernes morgen. Men hvorfor er vi så fristede af de berusende dråber?

Mennesker har drukket sig i hegnet siden tidernes morgen. Men hvorfor er vi så fristede af de berusende dråber?

Shutterstock

Vores forkærlighed til alkohol skyldes ifølge biologen Robert Dudley ”Den fulde abe”-teorien, som han fremsatte i en bog i 2014.

Menneskets tidlige forfædre åd modne regnskovsfrugter i store mængder. Modne frugter indeholder store mængder sukker, som gærceller begynder at fermentere og omdanne til alkohol.

Ifølge Dudley tiltrækkes vi af alkohol, netop fordi vores forfædre lærte at forbinde lugten med modne, søde og næringsrige frugter.

Teorien fik en blandet modtagelse i forskningsverdenen, men har nu fået opbakning i en undersøgelse fra 2022.

Frugter med alkohol foretrækkes

Her observerede forskere frugtspisende edderkoppeaber i Panama og opdagede, at de foretrækker frugter med 1-2 pct. alkohol. Abernes urin indeholder også nedbrydningsprodukter fra omsætningen af alkohol, hvilket er et tegn på, at aberne udnytter alkoholens kalorier.

Vores forfædre stavrede næppe fulde rundt i Afrikas regnskove, da de, ligesom edderkoppeaberne, nåede at blive mætte, inden alkohol-indtaget nåede berusende niveauer.

Da mennesket forlod Afrikas regnskove – og de modne frugter – fandt de sandsynligvis hurtigt nye kilder til alkohol.

De tidligste tegn på alkoholiske drikke stammer fra ca. 7000 f.Kr., hvor kineserne begyndte at fermentere bl.a. ris, frugter og honning.