Shutterstock
poser under øjnene

Hvorfor får vi poser under øjnene?

Ældre mennesker har ofte poser under øjenene. Også unge kan få dem, hvis de har sovet dårligt. Hvad er årsagen til det?

Hvis man er træt, for eksempel efter en rigtig dårlig nattesøvn, afslappes muskulaturen generelt i kroppen. Det er blandt andet derfor, det kan være så svært at få gang i lemmerne, når man ikke har sovet tilstrækkeligt.

Den almindelige afslapning i kroppen omfatter også den cirkulære muskulatur omkring øjnene (musculus orbicularis oculi). Samtidig er huden i nærheden af øjnene meget tynd, kun omkring 0,5 millimeter.

Til sammenligning er huden andre steder cirka to millimeter tyk. Dertil kommer, at huden ved øjnene er meget elastisk og relativt løst fæstnet til bindevævet og muskulaturen nedenunder.

Det betyder, at afslapningen af muskulaturen bliver særlig synlig netop her, og derfor opstår de karakteristiske poser under øjnene.

I øvrigt betyder den særlige struktur i øjenomgivelserne også, at en almindelig væskeophobning i kroppen manifesterer sig her.

Det kan yderligere være med til at forstærke indtrykket af poser under øjnene. Alligevel er der meget stor forskel på, hvor trætte vi ser ud efter en søvnløs nat.

Det skyldes, at arvelighed spiller en afgørende rolle. Poser under øjnene er nemlig i høj grad noget, man får i arv fra sine forældre.

Når bindevævet på grund af alder mister sin elasticitet, ses dette også tydeligst omkring øjnene. Det er årsagen til, at ældre som regel har større og tydelige poser end yngre.