Hvidløg gør underværker i en lang række retter, men velsmagen er ikke uden sin pris. En grum hvidløgsånde kan stædigt holde ved i mere end 24 timer.
Hvidløgsplanten tilhører alliumslægten, som tæller alverdens løgsorter. Fælles for planterne er, at de har et højt indhold af svovlholdige stoffer, som er med til at give løg og hvidløg deres karakteristiske smag.
I hvidløg er det specifikt stoffet alliin, der giver den dårlige ånde.
Din dårlige ånde begynder i blodet
Når rå hvidløg bliver knust, frigiver plantecellerne enzymer, der omdanner alliin til allicin. Og når allicinen bliver nedbrudt i mavesækken, frigives ildelugtende stoffer som allylmethylsulfid og diallyldisulfid.
Stofferne trænger ind i blodet og videre ud i lungerne, hvorfra de udåndes.
En af metoderne til at dæmpe hvidløgsånden er at tilberede hvidløgene i stedet for at indtage dem rå.
Varme dæmper nemlig enzymerne i hvidløget, så mindre alliin bliver omdannet til allicin.
Æbler og salat hjælper
Da lugtstofferne cirkulerer i blodet, er det svært helt at undslippe dårlig ånde, når du har spist hvidløg. Men lugten kan maskeres.
Udover tyggegummi, mintpastiller og mundskyl kan enkelte fødevarer dække over hvidløgsånden. En undersøgelse har vist, at stoffer i æbler, salatblade og mynte dæmper den uønskede dunst.