Shutterstock
Brystvorte mand

Hvorfor har mænd brystvorter?

Jeg kan se meningen med kvinders brystvorter, da de skal amme. Men hvilken funktion har brystvorterne hos mænd?

Selvom mænd ikke skal amme, er de alligevel udstyret med et par brystvorter. Det skyldes, at brystvorterne stammer fra tiden i livmoderen, før drenge blev til drenge.

I de første par uger er alle fostre praktisk talt piger. Her begynder udviklingen af en række træk som arme, øjne, hjerne, hjerte og ja, brystvorter.

Først seks-syv uger inde i graviditeten aktiveres det gen på Y-kromosomet, som sætter gang i dannelsen af testikler. Produktionen af kønshormonet testosteron ændrer den genetiske aktivitet og adskiller drenge fra piger.

Men på det tidspunkt er brystvorterne allerede formet. Og da de hverken kræver meget vedligeholdelse eller er omkostningsfulde, bruger kroppen ikke energi på at skille sig af med dem igen.

Brystvorter opgejler mænd

Kvinders brystvorter er ikke kun beregnet til at amme børn – stimulering af brystvorter kan give seksuel ophidselse, en følelse af intimitet og udløse endorfiner.

Og det samme gør sig tilsyneladende gældende hos mange mænd.

I hvert fald tilkendegav mere end halvdelen af mændene i en spørgeundersøgelse, at brystvorte-stimulering gjorde dem seksuelt opstemte. Evolutionen kan derfor have bevaret mænds brystvorter pga. deres rolle i parringsadfærden.