Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor har mænd skæg
Mennesket

Hvorfor har mænd skæg?

Skæg signalerer kønnet

Skæg er et eksempel på det, man kalder en sekundær kønskarakter. Det er en egenskab, som ikke har nogen funktion i forbindelse med den egentlige parring eller de fysiske processer, der foregår ved produktionen af æg- og sædceller, men som viser, at indehaveren tilhører et bestemt køn.

Hannen viser sin styrke

Fænomenet er vidt udbredt i dyreriget og kan antage mange forskellige former.

En af de største og mest farvestrålende sekundære kønskarakterer er påfuglehannens enorme hale. Den har i sig selv ingen praktisk funktion, men når den er foldet ud, efterlader den ingen tvivl om, at bæreren er en han.

En sekundær kønskarakter har ydermere den fordel, at den giver hunnen mulighed for at vurdere hannens styrke. Jo kraftigere og mere veludviklet karakteren er, jo stærkere er hannen.

Skæg signalerer parring

Et potent skæg signalerer altså, at her er en mand med en vis position, som er værd at interessere sig for med henblik på parring.

Udviklingen af sekundære kønskarakterer er i høj grad hormonelt styret. Kvinder har ikke skæg, fordi de ikke har de hormoner, der skal til for at udvikle det. Derimod er de i besiddelse af en række andre sekundære kønskarakterer, der tydeligt fortæller hannerne, at de har med hunner at gøre.

Kønshormoner kommer tidligere

Puberteten kommer tidligere end for bare et par generationer siden. Børn begynder simpelthen at producere flere kønshormoner tidligere. Årsagen er endnu ikke helt afdækket, men forskerne har forskellige teorier. Læs mere i artiklen herunder.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul