Hvorfor har mænd skæg?

Skæg signalerer kønnet
Skæg er et eksempel på det, man kalder en sekundær kønskarakter. Det er en egenskab, som ikke har nogen funktion i forbindelse med den egentlige parring eller de fysiske processer, der foregår ved produktionen af æg- og sædceller, men som viser, at indehaveren tilhører et bestemt køn.
Hannen viser sin styrke
Fænomenet er vidt udbredt i dyreriget og kan antage mange forskellige former.
En af de største og mest farvestrålende sekundære kønskarakterer er påfuglehannens enorme hale. Den har i sig selv ingen praktisk funktion, men når den er foldet ud, efterlader den ingen tvivl om, at bæreren er en han.
En sekundær kønskarakter har ydermere den fordel, at den giver hunnen mulighed for at vurdere hannens styrke. Jo kraftigere og mere veludviklet karakteren er, jo stærkere er hannen.
Skæg signalerer parring
Et potent skæg signalerer altså, at her er en mand med en vis position, som er værd at interessere sig for med henblik på parring.
Udviklingen af sekundære kønskarakterer er i høj grad hormonelt styret. Kvinder har ikke skæg, fordi de ikke har de hormoner, der skal til for at udvikle det. Derimod er de i besiddelse af en række andre sekundære kønskarakterer, der tydeligt fortæller hannerne, at de har med hunner at gøre.
Kønshormoner kommer tidligere
Puberteten kommer tidligere end for bare et par generationer siden. Børn begynder simpelthen at producere flere kønshormoner tidligere. Årsagen er endnu ikke helt afdækket, men forskerne har forskellige teorier. Læs mere i artiklen herunder.