Shutterstock
stemme, lydbølger

Hvorfor lyder vores stemmer så forskelligt?

Hvordan kan det være, at mænd har dybere stemmer end kvinder? Og hvorfor synger nogle bedre end andre? Få svarene her.

Forskellen i vores stemmer skyldes først og fremmest længden af stemmebåndene. Jo længere stemmebånd, des dybere stemme. Mænds stemmebånd er længere end kvinders, så derfor har mænd dybere stemmer.

Men mange andre faktorer spiller ind, når luft fra lungerne sættes i svingninger og bliver til lyd. Det er ikke blot formen og størrelsen af vores stemmeorganer, men også af andre organer og knogler i kroppen, der er med til at frembringe lyde og gøre stemmerne forskellige fra menneske til menneske.

Stemmebåndenes længde, men også deres tykkelse og elasticitet, måden, hvorpå tungen er placeret i svælget og mundhulen, formen og størrelsen af brystkassen og musklerne i mellemgulvet påvirker alt sammen stemmens tone og klang.

Den kraft, hvormed luften presses ud af lungerne og op mellem stemmebåndene, afgør stemmens styrke. Og lyden kan ændres ved at bevæge tunge og læber.

På den måde kan vi forme lyde til forskellige vokaler og konsonanter, så vi kan gøre os forståelige, når vi snakker sammen.

Ligesom hver violin har sin egen specielle lyd, skaber stemmeorganerne i et samspil med resten af kroppen således det enkelte menneskes helt unikke stemme.