Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

stemme, lydbølger

Hvorfor lyder vores stemmer så forskelligt?

Hvordan kan det være, at mænd har dybere stemmer end kvinder? Og hvorfor synger nogle bedre end andre? Få svarene her.

Shutterstock

Forskellen i vores stemmer skyldes først og fremmest længden af stemmebåndene. Jo længere stemmebånd, des dybere stemme. Mænds stemmebånd er længere end kvinders, så derfor har mænd dybere stemmer.

Men mange andre faktorer spiller ind, når luft fra lungerne sættes i svingninger og bliver til lyd. Det er ikke blot formen og størrelsen af vores stemmeorganer, men også af andre organer og knogler i kroppen, der er med til at frembringe lyde og gøre stemmerne forskellige fra menneske til menneske.

Stemmebåndenes længde, men også deres tykkelse og elasticitet, måden, hvorpå tungen er placeret i svælget og mundhulen, formen og størrelsen af brystkassen og musklerne i mellemgulvet påvirker alt sammen stemmens tone og klang.

Den kraft, hvormed luften presses ud af lungerne og op mellem stemmebåndene, afgør stemmens styrke. Og lyden kan ændres ved at bevæge tunge og læber.

På den måde kan vi forme lyde til forskellige vokaler og konsonanter, så vi kan gøre os forståelige, når vi snakker sammen.

Ligesom hver violin har sin egen specielle lyd, skaber stemmeorganerne i et samspil med resten af kroppen således det enkelte menneskes helt unikke stemme.

Læs også:

Hjernen

Hovedpinepiller ændrer din adfærd

2 minutter
Kroppen

Hvordan fungerer vores stemme?

1 minut
Jose Carreras opera
Mennesket

Hvor bredt kan stemmen spænde?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul