Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket

Hvorfor rykker det i kroppen, før man falder i søvn?

De fleste mennesker har under indsovning oplevet pludselig at mærke et ryk i kroppen. For nogle kan det føles, som om de er ved at falde ned fra noget. Fænomenet opstår som følge af en øjeblikkelig, men kortvarig sammentrækning af en eller flere muskler fx i et ben. Rykkene i kroppen tiltager med alderen, og næsten halvdelen af alle mennesker over 65 år oplever dem. De opstår i de perioder, hvor vi sover overfladisk, drømmer og har hurtige øjenbevægelser bag de lukkede øjenlåg. Det kaldes REM-søvn (Rapid Eye Movements) i modsætning til de dybe NREM-søvnperioder (Non Rapid Eye Movements), hvor øjenbevægelserne er langsommere. Disse ufrivillige ryk i kroppen udløses som alle muskelsammentrækninger af nerver, der kommer fra rygmarven. Det må ske på et signal fra hjernen, men hvordan det udløses, og hvori det består, er stadig en gåde.

Læs også:

Four kinds of sleep
Hjernen

Vi sover fire slags søvn

0 minutter
Hjernen

Drømmer spædbørn?

1 minut
Mand vinterbader i et hul i isen
Sundhed

Vinterbadning - Sådan virker det kolde vand på din krop

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul