Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Woman sleeping
Mennesket

Hvorfor taler nogle mennesker i søvne?

Normalt er det sunde og raske mennesker, som taler i søvne

Man kan tale i søvne under alle stadier af søvnen. Tilstanden er mest udtalt hos børn, men fortsætter hos nogle mennesker gennem hele livet.

I nogle tilfælde kan det at tale i søvne være relateret til psykiske sygdomme eller feber. Det hører dog til sjældenhederne, og normalt er det sunde og raske personer, som taler i søvne. Graden af tale varierer meget, fra enkelte uforståelige gloser til hele sætninger. Generelt gælder det dog, at personen ikke selv er bevidst om sine udtalelser. Der er ikke fundet nogen sammenhæng mellem at tale i søvne og forstyrrelser af søvnen, ligesom årsagen er uvis.

Selve det at tale i søvne lader til at være uskadeligt og ikke nødvendigvis udtryk for, at personen drømmer. Der er indikation af, at stress og dårlige søvnmønstre samt mangel på søvn kan øge tendensen til at tale i søvne.

Læs også:

Søvngængeri
Hjernen

Søvngængeri - Hvorfor går nogle mennesker i søvne?

1 minut
Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter
Hjernen

Forskere: Derfor kan nogle klare sig med mindre søvn

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul