Barndom

Dopamin og serotonin er med til at forme babyers temperament.
Biokemisk fest i hjernen former dit temperament
Barndommen er det tidspunkt, hvor den medfødte personlighed begynder at ændre sig. I fosterets hjerne konkurrerer fire biokemiske stoffer – dopamin, serotonin, testosteron og østrogen – om, hvordan nervebanerne bliver lagt mellem hjernens forskellige centre.
Dopamin og serotonin er med til at bestemme, hvilke veje nervesignalerne løber gennem hjernen, og alt efter hvilket af dem, som får den dominerende rolle, vil personen typisk blive henholdsvis nysgerrig og energisk eller forsigtig og ansvarlig.
I toårsalderen kan barnet føle sig stolt, flovt eller skamfuldt, og det bliver opmærksomt på sine egne behov.
Kønshormonerne har derimod indflydelse på størrelsen af de forskellige hjernecentre, og her vil en overvægt af testosteron bidrage til en analytisk og kontant personlighed, mens man bliver mere hjælpsom og medfølende, hvis østrogen har været dominerende.
I toårsalderen begynder barnet at udvikle selvbevidsthed og social forståelse, så det kan føle sig stolt, flovt eller skamfuldt, og det bliver opmærksomt på sine egne behov.
Det medfødte temperament er i begyndelsen afgørende for, hvad barnet er villigt til at gøre for at tilfredsstille sine behov, men det ændrer sig i seks-niårsalderen. Her begynder binyrerne at producere stigende mængder af hormonet DHEA, som stimulerer væksten af hjernens neuroner og dermed hjernens fortsatte udvikling. Hormonerne påvirker personligheden, så mange børn får mindre selvværd eller bliver mere aggressive.
Immunforsvaret topper som 13-årig
Frem til 13-årsalderen er immunforsvaret mest effektivt og holder barnet fri for alvorlige infektioner. Barnet overlever dermed længe nok til selv at kunne få børn og føre slægten videre.

1. Immunforsvaret får færre soldater
Brislen (thymus) er en kirtel øverst i brystkassen lige over hjertet, som modner immunforsvarets T-celler, der dræber celler inficeret af virus og bakterier. Men fra skolealderen skrumper brislen og bliver omdannet til fedtvæv.

2. Antistoffer falder i produktion
Knoglemarvens stamceller danner nye celler til immunforsvaret, men fra puberteten går det langsommere. Dermed falder antallet af B-celler, som producerer antistoffer, der bekæmper infektioner, kræftceller eller farlige stoffer.

3. Celler angriber den raske krop
Mangel på modne T-celler og færre B-celler gør, at immunforsvaret kan miste evnen til at skelne mellem kroppens fjender og raske celler. Det kan fx føre til autoimmunsygdomme som leddegigt, glutenallergi (cøliaki) eller type 1-diabetes.
Mængden af hormoner samt signalstofferne serotonin og dopamin stiger og falder brat i teenageårene, hvilket forandrer kroppens og hjernens kemi voldsomt. Variationerne fører bl.a. til humørsvingninger og nedsat impulskontrol, så den unge handler spontant uden at tænke sig om først.
Samtidig medfører behovet for at spejle sig i andre og sikre sig en god plads i vennernes sociale hakkeorden, at teenageren eksperimenterer med forskellige personligheder, som dog ikke har stor indflydelse på personligheden senere i livet.
De største og mest varige ændringer i personligheden sker i de unge voksenår, hvor livets store omvæltninger stiller krav til ansvarlighed for uddannelse, arbejde, bolig og familie. I den periode oplever mange en stigende følelsesmæssig stabilitet og bliver mere rolige.
Selvom overgangsalderen og midtvejskriser senere i livet kortvarigt kan påvirke personligheden, så viser de langvarige ændringer hos den midaldrende sig fortrinsvis ved, at man bliver mere tillidsfuld og samarbejdsvillig og åbner op for nye interesser i fx kunst og kultur.
Ungdom

Hver hjernecelle knytter forbindelse til flere tusind andre hjerneceller, men allerede i de tidlige ungdomsår begynder nerveforbindelserne at nedbrydes, så man gradvist glemmer og mister færdigheder.
Hjernen bliver voksen i 20’erne
Umiddelbart burde hele kroppen fungere optimalt i 20’erne og 30’erne, men nogle organer har allerede oplevet deres storhedstid. Det gælder først og fremmest hjernen.
Fra graviditetens syvende uge og frem til to år efter fødslen danner barnet omkring 1000 nye hjerneceller pr. sekund. Men i midten af 20’erne stopper dannelsen af nye hjerneceller næsten fuldstændig, så i takt med at de dør en naturlig død, bliver de ikke erstattet.
Gennem resten af livet bliver hjernebarken derfor gradvist tyndere, og med færre hjerneceller til rådighed er det ikke muligt at løse opgaver lige så hurtigt som før.
Også huden og lungerne begynder at forfalde, mens vi er i 20’erne eller 30’erne. Huden producerer mindre mængder af bindevævsfibrene kollagen og elastin, der giver huden dens smidighed og styrke. Samtidig bliver fedtlaget under huden tyndere, og det bidrager alt sammen til, at huden bliver mere rynket og skrøbelig.
Voksen

Mulighederne for at få børn bliver væsentlig ringere allerede fra 30-40-årsalderen.
Fertiliteten lider i kamp mod alderen
Allerede i 30-40-årsalderen begynder kroppen for alvor at ældes. Først og fremmest går det ud over evnen til at få børn, men mange oplever også, at synet og de fysiske kræfter svigter.
Kvinder mister muligheden for at få børn efter overgangsalderen, men chancerne for at blive gravid begynder allerede at falde et par årtier inden.
Æggene bliver færre, og vejen bliver svær

Æggestokkene: Lageret svinder
Ved fødslen har en pige omtrent 2 mio. æg i æggestokkene, men når den unge kvinde bliver kønsmoden, er det tal nede på ca. 500.000 æg. Efter 50 år er hele lageret af æg tømt.

Æggelederne: Flere aborter
Da kvinden er født med alle sine æg, har det modne æg samme alder som hende. Jo ældre æg, jo større er risikoen for spontan abort. For 30-årige er risikoen ca. 10 pct., mens den for 45-årige er 95 pct.

Livmoderen: Vugge forandrer sig
Det befrugtede æg sætter sig fast og udvikler sig i livmodervæggens slimhinder, men med alderen bliver de væv svækkede, så ægget får sværere ved at sætte sig fast og udvikle sig.
Selvom manden i princippet kan få børn hele livet, vil han normalt også blive ramt af dårlig sædkvalitet, rejsningsproblemer og faldende produktion af sædvæske, fordi prostata gradvist mister sin funktion.
Sædkvalitet falder med alderen

Penis: Erektionen udebliver
De små blodkar i penis bliver forkalkede med alderen. Ca. 40 pct. af alle mænd i 40-årsalderen oplever undertiden rejsningsproblemer, og den risiko stiger yderligere med 10 procentpoint for hvert årti.

Testiklerne: Produktion svigter
Testiklerne danner sædceller gennem hele mandens voksne liv, men sædcellerne bliver mere og mere misdannede med fx alt for store eller små hoveder og haler, der er krøllet sammen eller knækkede.

Bitestiklerne: Hastighed falder
Bitestiklerne lader sædcellernes batterier op ved at styrke deres kraftværker, mitokondrierne, men fra 20-årsalderen taber tankstationen pusten. Sædcellerne bliver ca. 0,8 pct. langsommere hvert år.
I voksenalderen begynder de fleste også at få problemer med synet. Øjnenes linser bliver stivere, så det bliver svært at fokusere på nært hold, og de bliver også tættere, så mindre lys slipper igennem til nethinden.
Alderdom

Hjertet kan stadig håndtere almindelige opgaver, men får det hårdere under pres, når vi bliver ældre.
Hjertet er slidt
Når vi bliver gamle, er de fleste af kroppens organer slidte. Hørelsen svigter, gigten sætter ind, og hjertet samt mange andre organer som fx nyrer og tarme kan ikke længere præstere lige så godt som i de unge dage.
Selvom et gammelt hjerte har knoklet uafbrudt gennem hele livet, kan det i de fleste tilfælde sagtens passe sit normale, dagligdags arbejde og pumpe blodet rundt i kroppen. Det er først under fysisk belastning, når musklerne har brug for mere blod, og hjertet skal pumpe hurtigere, at problemerne opstår.



1. Hjertets vægge bliver tykkere
Den muskuløse hjertevæg bliver tykkere med alderen, fordi der vokser bindevæv ind mellem muskelcellerne. Fortykkelsen betyder, at hjertekamrene bliver mindre og kan indeholde mindre blod, hvilket går ud over hjertets pumpekapacitet.
2. Elektrisk system kortslutter
Hjerterytmen bliver opretholdt af en lille medfødt pacemaker, sinusknuden, som gennem ledningsbaner sender elektriske signaler til hjertets muskler. Med alderen svækkes systemet, og hjerterytmen risikerer at blive uregelmæssig.
3. Blodårerne bliver stive
Med alderen fortrænger bindevæv det elastiske protein elastin i blodårerne, hvilket gør dem stive, så blodtrykket stiger. Samtidig aflejrer bl.a. kolesterol sig på indersiden af blodårerne, så de forsnævres, og risikoen for blodpropper stiger.
Hørelsen bliver typisk dårligere med alderen, og det skyldes primært, at vi gennem livet mister nogle af ørets små hårceller. Det er særligt de høje toner, vi har svært ved at høre, og dermed bliver det vanskeligt at opfatte konsonanter som fx f, s og t, uanset hvor højt folk taler.
Derfor har de fleste ældre faktisk lettere ved at forstå mænd, som snakker med en dyb stemme, end kvinder og børn, der har et lysere stemmeleje.
Tarmsystemet fungerer heller ikke længere optimalt og producerer færre fordøjelsesenzymer end normalt, så den ældre bliver oppustet. Selve tarmbevægelserne bliver også langsommere, hvilket kan føre til forstoppelse.
Nyrerne fungerer dårligere og udskiller for meget vand og for få salte, så vi let bliver dehydrerede. Derudover svigter funktionen af blæren og urinvejene, så ældre mennesker oftere skal på toilettet eller oplever ufrivillig vandladning.