Peter Veth/Balanggarra Corp. + ill.: Pauline Heaney
Kænguru, maleri, hulemaleri, Australien, stenmaleri

Kænguru er Australiens ældste maleri

En to meter lang tegning af en kænguru har vist sig at være over 17.000 år gammel og er dermed den ældste i Australien. Det viser kulstofanalyser af hvepsebo.

Mennesker har levet på det australske kontinent i over 50.000 år, og nu har forskere fundet bevis for, at de lavede detaljerede hulemalerier for mere end 17.000 år siden.

Et to meter langt maleri af en kænguru under et klippefremspring i Vestaustralien er nemlig blevet identificeret som landets ældste.

Hulemalerier er normalt uhyre vanskelige at datere nøjagtigt, men både over og under dette hulemaleri fandt forskerne resterne af ældgamle hvepsebo, og de indeholdt organisk materiale fra planter og dyr. Ved at kulstof-14-datere hvepseboene har forskere fra The University of Melbourne fastslået kængurumaleriets alder til at være mellem 17.100 og 17.500 år.

Dateringen er med til at fastslå, at området dengang var relativt tæt befolket. Det er interessant, fordi Australien stadig befandt sig i en istid dengang, og klimaet var både langt køligere og langt tørrere end i dag.

17.100 år gammelt er hulemaleriet i den nordøstlige del af den urørte Kimberley-region i Vestaustralien – mindst.

Maleriet er udført på det skrånende loft over en åben hule, som har været beboet af både mennesker og altså også hvepse i titusindvis af år. Kængurumaleriet er et klassisk eksempel på en type hulemaleri kaldet “irregular infill animal” – uensartet udfyldt dyr – hvor ikke hele dyrets krop er farvelagt.

Australien kan skjule ældre malerier

Forskerne bag dateringen håber, at deres undersøgelse kan hjælpe med at forstå, hvordan aboriginalkulturen opstod og udviklede sig.

Ifølge forskerne minder kænguruen om hulemalerier fundet på øer i Sydøstasien, og som er dateret til at være mere end 40.000 år gamle. Det kan indikere en mulig sammenhæng og betyder, at der måske findes uopdagede hulemalerier i Australien, som er endnu ældre end kænguruen.