Kaloriefattige sodavand kan have alvorlig sideeffekt

Nogle kunstige sødemidler kan forstyrre vores blodsukker og bakterieflora og måske øge risikoen for alvorlige sygdomme, viser ny undersøgelse.

Nogle kunstige sødemidler kan forstyrre vores blodsukker og bakterieflora og måske øge risikoen for alvorlige sygdomme, viser ny undersøgelse.

Shutterstock

Helt siden det første kunstige sødemiddel blev opdaget i år 1879, har fødevareindustriens "mirakelstoffer" lovet masser af sødme, uden at du skal betale prisen i kalorier.

Men nu viser en ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell, at nogle af sødemidlerne måske alligevel ikke er så uskyldige, som mange tror, og at de i værste fald kan øge din risiko for at udvikle sygdomme som diabetes.

Fik langt under den anbefalede grænse

Allerede i 2014 opdagede forskerne bag undersøgelsen, at nogle af de kunstige sødestoffer påvirker mikroorganismerne i tarmen hos mus og medfører skadelige ændringer i dyrenes blodsukker.

Derfor ville de undersøge, om det samme også gjaldt hos mennesker.

Forskerne screenede omhyggeligt mere end 1300 forskellige personer for at udpege dem, der helt undgik kunstige sødemidler i deres hverdag.

Aspartam

180 gange sødere end sukker

  • Opfundet: 1965
  • Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
  • Kendte produkter: Bruges i Coca-Cola Light

Til sidst stod de med en gruppe på 120 forsøgsdeltagere, som blev delt op i seks grupper: To kontrolgrupper og fire grupper, som hver dag skulle spise en ganske lille dosis på mindre end 0,25 gram af enten aspartam, sakkarin, stevia eller sukralose.

Deltagerne fik altså en lavere mængde kunstigt sødemiddel end det maksimalt anbefalede indtag ifølge den amerikanske fødevaremyndighed, FDA.

Flyttede afføring fra mennesker til mus

En af de største opdagelser i undersøgelsen var, at alle fire kunstige sødemidler skabte markante ændringer i tarmens mikroorganismer allerede efter 14 dage og dermed også i de molekyler, tarmbakterierne kan udskille til blodet.

Og det afslører, ifølge forskerne, at det komplicerede samfund af mikroorganismer i vores tarme er følsomt over for hver af de kunstige sødemidler på forskellige måder. En af årsagerne kan være, at sødestofferne fungerer som næring for mikroorganismerne, der formerer sig og skaber en ubalance.

Steviol

250 gange sødere end sukker

  • Opfundet: 1931
  • Oprindelse: Naturligt sødemiddel
  • Kendte produkter: Bruges i Coca-Cola Life sammen med sukker

Forskerne opdagede desuden, at sødemidlerne sukralose og sakkarin også forringede kroppens evne til at omsætte glukose og dermed havde en negativ effekt på deltagernes blodsukker. Nedsat glukosetolerance er ikke en sygdom i sig selv, men en faktor, der kan øge risikoen for fx at udvikle diabetes eller hjerte- og karsygdomme.

Forskerne fandt ikke de samme ændringer i blodsukkeret blandt de forsøgspersoner, der spiste aspartam eller stevia.

For at være sikker på, at der var en sammenhæng mellem ændringerne i tarmen og ændringerne i blodsukkeret, overførte forskerne mikroskopiske afføringsprøver fra forsøgsdeltagerne til mus, der var opvokset i sterile omgivelser.

Her kunne de måle, at blodsukkeret hos musene ændrede sig på helt samme måde som hos de mennesker, afføringen var taget fra.

Forskerne bag undersøgelsen siger, at det kræver flere langsigtede undersøgelser for at forstå, hvad ændringerne i blodsukkeret og tarmen kan have af konsekvenser for vores sundhed. Men opdagelsen er stadig lidt af en øjenåbner.

"Vi er nødt til at øge bevidstheden om, at kunstige sødemidler ikke er inaktive i den menneskelige krop, som vi oprindeligt troede," lyder det fra undersøgelsesleder Eran Elinav i en pressemeddelelse.

Sukralose

660 gange sødere end sukker

  • Opfundet: 1976
  • Oprindelse: Kunstigt sødemiddel
  • Kendte produkter: Bruges i Diet Mountain Dew sammen med aspartam og acesulfam K