Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan du høre om et host er smitsomt?

De fleste af os hoster og nyser i løbet af en dag. Og selvom begge dele slynger spyt og slim ud i omgivelserne, så er det ganske harmløst - medmindre man er syg og kan sprede viruspartikler. Men kan vi mennesker egentlig høre forskel på et smitsomt og et harmløst host eller nys?

Coronavirus har sat øget fokus på nys og host, hvorfra mikroskopiske viruspartikler kan spredes og finde vej ind i nye luftveje. Det er dog langt fra alle host og nys, der giver anledning til bekymring. For at sprede virus, skal man være syg, og raske nys eller host er derfor harmløse.

Men kan vi egentlig høre forskel, når fx en kollega, ven eller medpassager i toget udstøder et atjuh? Det har forskere fra University of Michigan i USA nu fundet svaret på.

TEST DIG SELV: Hvilket host er smitsomt og hvilket er harmløst?

Hør de to lydklip nedenfor og få svaret til sidst i artiklen.

'Ulækre' host og nys får hård medfart

I undersøgelsen blev 148 testpersoner præsenteret for en række lydklip af smitsomme og ikke-smitsomme host og nys taget fra diverse youtube-videoer. Og selvom majoriteten selv mente, at de sagtens kunne kende forskel, så viste resultaterne det modsatte.

Ifølge hovedforfatter og kandidatstuderende i psykologi Nicholas Michalak var der ingen tegn på, at testpersonerne kunne høre forskel på et smitsomt og et ikke-smitsomt nys eller host. I gennemsnit gættede de nemlig kun fire ud af 10 lyde korrekt. Og resultaterne blev heller ikke bedre efter, testpersonerne fik af vide, hvor mange smitsomme og ikke-smitsomme lyder, der var repræsenteret.

Langt de fleste testpersoner kategoriserede det, de kaldte 'ulækre' nys og host, som smitsomme. Det lader derfor til, at vi generelt anser ulækre lyde som en trussel, også selvom de faktisk ikke indebærer en smittefare for os.

De smitsomme host og nys, der var repræsenteret i undersøgelsen, stammede bl.a. fra:

  • Influenza
  • Forkølelse
  • Halsbetændelse
  • Kighoste
  • Lungebetændelse

De ikke ikke-smitsomme host og nys stammede bl.a. fra:

  • Pollenallergi
  • Cystisk fibrose
  • Fremmede objekter i næsen, fx kanel eller chili

Lydklip #1 er et host fra en person med influenza, mens lydklip #2 er et ikke-smitsomt host.

Læs også:

Sygdomme

Efter nys og host: Coronavirus hænger i luften i flere minutter indenfor

3 minutter
Mikroskopi af den nye coronavirus
Sygdomme

Coronavirus: Derfor er den så smitsom

7 minutter
Kroppen

Ny opdagelse: Søvnmangel skader særligt ét organ

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul