Shutterstock

Kan Månens tyngdekraft påvirke min nattesøvn?

Jeg sover elendigt, når der er fuldmåne. En af mine venner siger, det er, fordi Månens tyngdekraft trækker i vandet i kroppen. Kan det passe?

Månens tyngdekraft påvirker alt på Jorden. Vi ser den tydeligst i form af de to tidevandsbølger, der rejser kloden rundt i takt med Månens kredsløb.

Den ene bølge vender mod Månen og skyldes direkte trækket fra dens tyngdefelt. Den anden vender væk fra Månen og skyldes centrifugalkraften fra Jordens og Månens rotation om et fælles massemidtpunkt.

Månen gør dig lettere

Begge effekter påvirker også din krop. Når Månen står lige over dit hoved, virker dens tyngdekraft i den stik modsatte retning af Jordens, hvilket svarer til, at du bliver lettere.

Vægttabet er beskedent – kun i omegnen af en milliontedel – så det er højst usandsynligt, at det har nogen indflydelse på din nattesøvn.

Månen kan dog forstyrre din søvn på andre måder. En undersøgelse fra 2021 udført af amerikanske og argentinske forskere slår fast, at månefaserne påvirker vores søvn.

Månelyset forstyrrer hormonerne

Påvirkningen skyldes formentlig den skiftende intensitet af månelyset. Når lyset bliver kraftigere, ændrer det kroppens produktion af hormonet melatonin, der er med til at styre døgnrytmen, samt stress­hormonet kortisol.

Resultatet er, at mænd i gennemsnit sover 21 minutter kortere på nætter, hvor Månen er tiltagende og altså på vej mod fuldmåne. For kvinder er tallet 12 minutter.