Kan man blive brun uden at øge risikoen for hudkræft?

Jeg vil gerne have en flot solbrun kulør, men kan det overhovedet lade sig gøre uden at ødelægge huden?

© Shutterstock

Solbrun hud er et visuelt bevis på, at kroppen er udsat for mere sol end normalt og beskytter sig mod solens uv-stråler.

Kroppen danner pigmentstoffet melanin, som absorberer uv-strålerne og forhindrer dem i at ødelægge dna’et og forvandle hudceller til kræftceller.

Selvom solbrun hud er bedre beskyttet end bleg hud pga. netop melaninet, er dannelsen af den brune kulør ikke helt uden risiko.

Skaden er sket

Kroppen skruer nemlig kun op for melaninproduktionen fordi uv-strålernes bombardement allerede er i gang med at give dna-skader, som risikerer at udvikle sig til hudkræft.

Melaninproduktionen stimuleres af bl.a. betændelse og såkaldt oxidativ stress, som er opstået på grund af uv-strålernes ravage. Derfor er solbrun hud tegn på, at der allerede er sket skader i hudcellerne.

Overgangen fra bleg til brun, med en eventuel rejerød kulør undervejs, er altså forbundet med en vis risiko for hudkræft.

Desuden giver melanin ikke en fuldstændig beskyttelse mod uv-strålerne.

Melanins solfaktor anslås at være 2-4, hvilket svarer til, at pigmentet absorberer 50-75 pct. af uv-strålerne. Til sammenligning anbefaler mange hudlæger herhjemme solcremer med en solfaktor på mindst 15, som blokerer 93 pct. af uv-strålingen.