De fleste af os har respekt for højder. Det er en ganske fornuftig tilbageholdenhed, men for ca. ti pct. af befolkningen bliver forsigtigheden til den fobi, vi kalder højdeskræk. En del af forklaringen på højdeskræk er, at hjernen bliver forvirret af det uvante synsindtryk, når vi kigger lodret ned fra fx en høj bygning. Det skyldes, at vi er vant til at orientere os efter vandrette synsindtryk.
Hjernen måler hele tiden vores bevægelser i forhold til faste punkter i landskabet og holder på den måde kroppen i balance. Men når vi kigger ned fra et højt sted, er genstandene på jorden for langt væk til, at hjernen kan bruge dem som målepunkter, og i øjenhøjde er der kun den bare luft. Resultatet er en svimmelhed, der minder om søsyge og hos nogle kan udløse panik. Ligesom andre fobier kan de fleste tilfælde af højdeskræk helbredes ved hjælp af terapi. Den almindeligste metode er eksponeringsterapi, hvor personen gradvist konfronteres med den situation, der udløser angsten. Vedkommende skal fx kravle langsomt op ad en stige trin for trin.
På det seneste har computerteknologien skabt helt nye muligheder for eksponeringsterapi. Såkaldt virtual reality, hvor man træder ind i en computerskabt verden iført en særlig hjelm og handsker, er som skabt til at behandle fobier. I dette computerunivers kan man fx kravle op i toppen af et tårn og langsomt overvinde sin angst. Fordelen er selvfølgelig, at den computerskabte virkelighed er 100 pct. risikofri.
Man kender endnu ikke effekten af virtuel terapi, når det gælder højdeskræk, men en forsker har undersøgt, hvordan det virker på personer med fobi over for edderkopper. De fik først lov at se og røre ved edderkopper i virtual reality, og da de senere blev konfronteret med virkelige edderkopper, var alle enten sluppet helt fri af deres fobi eller langt mindre plagede end før behandlingen.