Kan man dø af for meget sojasovs?

Jeg elsker sojasovs og kommer det i næsten al min mad. Men kan det være sundhedsskadeligt at spise meget af det?

© Shutterstock

Et overdrevet forbrug af sojasovs kan være farligt pga. den populære smagsforstærkers høje saltindhold. Det måtte en 19-årig mand sande i 2013, hvor han blev indlagt på et hospital i Charlottesville i USA efter at have drukket næsten en liter sojasovs.

Manden var gået i koma, og lægerne nåede kun akkurat at redde hans liv ved at pumpe seks liter vand ind i blodet.

Kort efter tissede den unge mand fire liter saltvand ud, så saltindholdet i hans blod igen blev normalt.

For meget salt i blodet fremkalder en tilstand kaldet hypernatriæmi, som kan være livsfarlig, fordi saltet trækker vand ud af kroppens væv og organer. Hypernatriæmi kan både føre til vand i lungerne og hjerneblødning. Når vand trækkes ud af hjernen, skrumper den, hvilket øger risikoen for, at blodkar brister.

Muskler er afhængige af salt

Noget salt har vi dog brug for. Saltets indhold af natrium er nødvendigt for kroppen, bl.a. fordi det hjælper nerver og muskler til at fungere.

Den anbefalede daglige dosis for et voksent menneske er ca. fem gram salt, som indeholder ca. to gram natrium. Hvis du spiser en spiseskefuld sojasovs, har du allerede indtaget en tredjedel af kvoten.

Salt sætter lunger og hjerne under pres

Når du spiser salt, bevæger det sig fra tarmsystemet ud i blodet. Bliver saltholdigheden i blodet højere end i det øvrige væv, forsøger kroppen at udligne forskellen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vand fortynder blodet

Er der for meget salt i blodet, trækker vand fra væv og organer ud i blodårerne, så blodet fortyndes. Saltholdigheden daler, men organerne kommer til at lide under processen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Lungerne oversvømmes

Når vand siver fra lungevævet ud i blodkarrene, udspiles de, så der opstår utætheder. Noget af væsken lækker ud i lungernes små luftblærer, så det bliver svært at trække vejret.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hjernen skrumper

Når hjernevævet mister vand, skrumper det og presser blodårerne sammen, så de risikerer at briste. Konsekvensen er en hjerneblødning, som kan føre til et alvorligt slagtilfælde.