Kan man lave børn i en kunstig livmoder?

Jeg har læst, at forskere har udviklet en kunstig livmoder. Betyder det, at vi kan lave børn helt uden en menneskelig rugemor?

Lam vokser, får pels, åbner øjnene og begynder at sparke, når de udvikler sig i en kunstig livmoder. Her efter 28 dage

© Flake et al.

Kunstige livmødre vil i fremtiden kunne overtage eller færdiggøre graviditeter. Teknologien, kaldet ”Artificial Womb Technology”, efterligner forholdene i fostervandssækken og moderkagen, så for tidligt fødte børn kan fortsætte udviklingen.

For tidlig fødsel er den hyppigste dødårsag blandt nyfødte. I dag lægges for tidligt fødte i kuvøse og får mekanisk hjælp med vejrtrækningen. Men forholdene i en kuvøse er meget langt fra dem i livmoderen, og fostre uden færdigudviklede lunger har dårlige overlevelseschancer.

I en kunstig livmoder minder både miljøet og iltudvekslingen om den ægte vare.

Fosteret ligger omgivet af fostervand, og navlestrengen er endda forbundet til en kunstig moderkage, som filtrerer blodet og leverer ilt og næring. Livmoderen er derudover forseglet, så risikoen for infektioner minimeres.

Teknologien er endnu ikke afprøvet på mennesker, men i dyreforsøg har resultaterne været positive. I 2017 blev et underudviklet lammefoster holdt i live i en kunstig livmoder i fire uger.

Kunstige livmødre kan dog ikke lave børn fra bunden. Overgangen fra en celleklump, kaldet embryo, til et regulært foster sker omkring 10. graviditetsuge og er så avanceret, at den stadig kræver en kvindes naturlige livmoder.