Kan min hund lugte, at jeg er gravid?

Allerede et par uger inden, jeg opdagede, at jeg var gravid, var vores hund begyndt at undgå mig. Kunne den lugte fosteret, eller hvorfor reagerede den sådan?

© Shutterstock

Hundenes veludviklede lugtesans kan trænes til at opspore alt fra narkotika til skimmelsvamp. Og meget tyder på, at den også kan opsnuse en graviditet.

Under en graviditet gennemgår kroppen store hormonelle forandringer og udskiller nye lugte. Gravide sveder typisk mere for at køle ned, hvilket øger lugtenes intensitet. Mens lugtændringerne sjældent er noget, vi bemærker, går de ikke hundenes næser forbi.

Hunde forstår dog næppe betydningen af graviditetslugten, medmindre de er trænet til at genkende den. Alligevel kan de blive påvirket af lugtændringerne.

Frygtsved gør hunden nervøs

I en undersøgelse blev hunde udsat for prøver af menneskesved taget i forskellige tilstande. Svedprøver taget i en frygttilstand gjorde hundene stressede og fik dem i højere grad til at søge beroligelse hos deres ejere end prøver taget i glade eller neutrale tilstande.

Hunde opsnuser sygdomme

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Snuden får færten af kræft

Forsøg viser, at hunde kan skelne mellem blod fra patienter med lungekræft og blod fra raske personer og opsnuse kræft med hele 96,7 procents sikkerhed.

© Shutterstock & Ken Ikeda Madsen

Hunde afslører højt blodsukker

Hunde kan opdage ændringer i blodsukkeret. I et forsøg med 27 trænede hunde var 81 pct. af advarslerne korrekte, når blodsukkerniveauet var udenfor normalen.