Den sjældne sygdom kaldet galenisk misdannelse har lægerne indtil nu først kunnet operere efter fødslen - og med store risici.
Men for første gang nogensinde er det med Kenyatta Colemans datter nu lykkedes et hold amerikanske kirurger at nå dybt ind i fosterets hjerne, mens det endnu befandt sig i livmoderen.
Det fremgår af deres resultater, der er udgivet i tidsskriftet Stroke.
Kan reducere risikoen for langsigtede hjerneskader
Lægerne gjorde brug af en kirurgisk teknik kaldet embolisering.
Med andre ord blokerede de for den unormale, direkte forbindelse mellem arterier og vener, der er kendetegnende for galensike misdannelser, ved at indsætte en lillebitte spole.
Det var muligt for dem at navigere rundt i moderens livmoder - og finde frem til det rette sted i fosterets hjerne - ved hjælp af ultralyd.
Proceduren kan ifølge hovedforfatter bag undersøgelsen Darren B. Orbach, der er professor og læge ved Boston Children’s Hospital, komme til at markere et paradigmeskifte i behandlingen af den sjældne hjernemisdannelse.
For risikoen for alvorlig sygdom og død bliver mindsket betragteligt ved at operere allerede på fosterstadiet frem for at vente, til efter barnet er født, lyder det.
"Det her kan markant reducere risikoen for langsigtede hjerneskader, handicap eller død blandt disse spædbørn," siger Darren B. Orbach i en pressemeddelelse.
Det opererede foster endte med at blive født to dage efter indgrebet, fordi moderens fosterhinde bristede.
Men ifølge kirurgerne var pigen sund og rask på alle parametre, både lige efter fødslen og ved en status seks uger senere.