10 ting i din krop, som ikke giver mening
Evolutionen sørger for, at vi som art bliver bedre overlevere. Men engang i mellem falder resultatet mindre heldigt ud.

1) Foden

For 5 mio. år siden klatrede vores forfædre i træer og havde brug for en fleksibel fod, der kunne gribe om grene. Da vi forlod træerne blev foden hård, men antallet af knogler er forblevet det samme. De mange knogler i foden gør det lettere at brække fx anklen eller forstuve foden.
2) Mandebryster
Brystvorterne er der, men de er helt og aldeles ubrugelige – for mænd. De er et levn fra det tidlige fosterstadie, hvor vi alle lægger ud med at være piger.
3) Prostata

Den mandlige sædvæske bliver produceret i prostata, men mere godt er der ikke at sige om det organ. Organet har det med at vokse med alderen, og fordi urinrøret løber igennem prostata, bliver røret presset sammen, og det bliver svært at lade vandet..
Derudover går der ofte i kræft i kirtlen: Kræftlignende celleforandringer ses hos 80 procent af 80-årige mænd.
4) Mellemkødet
Endetarmsåbningen sidder – især hos kvinder – meget tæt på urinrøret. Den indretning er skyld i hyppige tilfælde af blærebetændelser og urinvejsinfektioner, når bakterier forvilder sig på afveje.
5) Bihulerne

Af vores fire par bihuler er kæbehulerne de dummest indrettede. Afløbet i hulerne sidder øverst. Det betyder, at ophobet væske, snavs og slim har svært ved at komme ud igen, og har derfor større risiko for at udvikle sig til bihulsbetændelse.
6) Fødekanalen
Da vores hjerner voksede, fulgte kvindernes underliv ikke med. Det forblev relativt smalt, og derfor er fødsler sværere og mere smertefulde hos mennesker end hos andre dyr. Den smalle fødekanal er ifølge flere evolutionsforskere også grunden til, at vores hjerner ikke er blevet større, end de er nu.
7) C-vitaminer

Sammen med de andre primater, flagermus, marsvin og nogle fuglearter mangler vi evnen til selv at producere c-vitamin. Derfor skal vi spise frugt og grønt for at holde immunforsvaret intakt og slippe for skørbug.
8) Tænderne

Tænderne blev presset sammen, da hjernen begyndte at vokse. Men på trods af det evolutionære fremskridt er antallet af tænder stadig det samme som tidligere. Det betyder smertefulde visdomstænder, som møver sig ind i munden på trods af manglende plads.
Og så får vi kun et enkelt sæt voksentænder.
9) Luftrøret
Luftrørets åbning sidder meget tæt på spiserørets åbning. Strubelåget lukker for luftrøret når vi synker, men det svigter til tider. Resultatet er mad i den gale hals, som i værste fald kan kvæle os.
10) Blindtarmen

Vi er ikke sikre på, om den overhovedet har nogen funktion hos mennesker. Men den er ikke bleg for at blive betændt med store smerter – og i visse tilfælde døden – til følge.