Farveblind

5 GIF’er: Sådan ser farveblinde verden

For personer med almindeligt syn er det svært at sætte sig ind i, hvordan en farveblind ser verden. Et firma har dog gjort det meget lettere.

Tomater, chili og jordbær. For de fleste er de røde frugter ganske nemme at få øje på, når de hænger på planterne. Men for 8 procent af alle mænd og 0,5 procent af alle kvinder er det knap så let.

De lider af farveblindhed – en arvelig og ofte medfødt fejl i øjnenes synspigmenter.

Kromosomer gør blind

Synspigmenterne i øjet er fordelt blandt nethindens tappe – øjets sanseceller. Der findes tre typer, som hver især reager på en af de tre grundfarver – blå, rød og grøn. Hos personer med fuld farvesans virker alle tre typer tappe normalt.

Hos farveblinde er der typisk én type tappe, der ikke virker optimalt, og derfor kan farven være svær at skelne, når den blandes med andre farver.

Grunden til, at det især er mænd, der bliver ramt af farveblindhed skyldes, at generne for synspigmentet sidder i X-kromosomet. Kvinder har to af disse, så hvis det ene kromosom har svært ved at skelne farver, sørger det andet for at korrigere.

Mænd har kun et X-kromosom, og derfor er de i langt højere grad farveblinde.

Billeder gør det nemmere at forstå

Det kan være svært for personer med almindelig farvegenkendelse at sætte sig ind i, hvordan verden ser ud for personer, som lider af farveblindhed.

Derfor har MVF Global kreeret en række levende billeder, som skal skabe forståelse for, hvordan verden ser ud gennem en farveblinds øjne.

Der findes en række forskellige typer farveblindhed – fem af dem kan du se herunder:

Protanopi

Også kaldet rødblindhed, hvor de påvirkede personer ikke kan se rødt.

Protanomali

En anden type rødblindhed, hvor evnen til at se rødt ikke er helt væk, men kraftigt nedsat.

Tritanopi

I meget sjældne tilfælde mangler de blåfølsomme tappe, og det resulterer i en manglende evne til at skelne mellem blåviolette og gule farver.

Deuteranomali

Grønblindhed gør det svært at skelne grønne nuancer.

Achromatopsi

I ekstremt sjældne tilfælde kan en person totalt mangle evnen til at se farver. Alle tre synspigmenter er inaktive, og lidelsen er ledsaget af nedsat syn og overfølsomhed over for lys.