brystvorter top ny nu

5 sjove fakta om dine brystvorter

De kan være både hårde og bløde, levere livsvigtig næring og få hjernen til at eksplodere i belønningsstoffer. Vi kigger nærmere på brystvorternes fortræffeligheder og giver dig fem overraskende facts om det runde sæt, vi alle ejer.

24. november 2016 af Nanna Vium

1. De sender dig i orgasmehimlen

Ja, du læste rigtigt. Dine brystvorter kan også få din hjerne til at eksplodere i belønningsstoffer og dine kønsorganer til at dirre af fryd.

En undersøgelse fra 2011 viser, at stimulering af brystvorterne sender signaler til det samme sted i hjernen hos kvinder, som aktiveres ved berøring af for eksempel klitoris og livmoderhalsen.

Derfor er det rent faktisk muligt at opnå orgasme ved kun at stimulere brystvorterne.

2. Du kender sikkert én med tre

Foto: Wikimedia Commons

Der er ingen grund til at være flov, hvis du er indehaver af en tredje brystvorte. Det er nemlig et langt mere udbredt fænomen, end du måske går og tror.

Ifølge en tidligere undersøgelse ejer hele 2 til 6 % af alle kvinder en tredje brystvorte, mens det samme gælder for 1 til 3 % af alle mænd.

Og det tredje eksemplar kan sidde på alt lige fra fødderne til skulderen.

3. Derfor har mænd dem også

I videoen kan du få en nærmere forklaring på, hvorfor mænd også har brystvorter

Det kan virke ulogisk, at begge køn har brystvorter, når den rent fysiologiske funktion af dem er at levere den modermælk, der produceres i kvindens brystkirtler.

Forklaringen skal findes helt tilbage til de første fem til seks uger af vores fosterstadie. Her er vi nemlig alle sammen kvinder.

Først efter de seks uger træder mandens y-kromosom i karakter, hvilket er grunden til, at mænd også er udstyret med et sæt brystvorter, selvom de ikke har nogen egentlig funktion.

4. De kan vende indad

Der er lige så mange forskellige udgaver af brystvorter, som der er mennesker.

De kan variere i alt fra farve til form, og ofte er de brystvorter, der sidder på din egen krop, heller ikke fuldkommen symmetriske.

Desuden kan selve vorten også vende indad - både i perioder eller mere permanent.

5. Særlig nervecelle gør dem hårde

En kold svømmetur eller et isnende og blodigt gys på fjernsynsskærmen.

Stive brystvorter kan fremprovokeres af mange forskellige ting og er en hyppig gæst hos både mænd og kvinder.

Tidligere på året opdagede en gruppe svenske forskere ved et tilfælde, at vi kan takke én helt specifik nervecelle for vores evne til at få stive brystvorter.

Forskerne var i gang med at undersøge de forskellige nerveceller, der sender beskeder gennem det sympatiske nervesystem, der kort fortalt står for vores 'kæmp eller flygt-respons', og her opdagede de, at der findes én nervecelle, hvis eneste opgave i livet er at sørge for, at vores brystvorter bliver hårde.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.