Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakterier giver din sved en lugt af ged, løg eller kommen

Det er bakterier i armhulerne, der får din sved til at lugte. Forskere har identificeret tre svedlugte, og hvordan netop din sved lugter, afhænger af, hvilke bakterier der dominerer under dine arme.

Din sved lugter ikke i sig selv. Hørmen opstår, når bakterier på huden nedbryder næringsstoffer i sveden og danner affaldsstoffer.

Hvert menneske har en helt personlig sammensætning af bakterier. I et forsøg tog forskere prøver af bakteriefloraen i armhulen hos flere personer, og det viste, at otte bakterier dominerer, men i forskelligt blandingsforhold.

Tre bakterier giver svedlugt

Af de bakterier, der trives i armhulen, er det særligt tre typer, der får sveden til at lugte: Corynebacterium giver en hørm, der minder om lugten af ged, mens staphylococcus lugter af løg, og anaerococcus lugter af kommen.

Hvis de tre bakterietyper udgør en stor del af bakterierne i din armhule, har du en markant svedlugt. Er du så heldig, at de udgør en mindre del, lugter din sved mere neutralt.

Sveden lugter ikke lige meget overalt på kroppen. Det skyldes, at vi har to typer svedkirtler. Den type, der sidder i armhulerne og skridtet, udskiller mælkesyre og urinstof, som giver næring til bakterier.

Sved andre steder på kroppen indeholder kun salte, som bakterier ikke kan leve af, og derfor lugter det ikke, når du fx sveder i håndfladerne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul