Bakterier giver din sved en lugt af ged, løg eller kommen

Det er bakterier i armhulerne, der får din sved til at lugte. Forskere har identificeret tre svedlugte, og hvordan netop din sved lugter, afhænger af, hvilke bakterier der dominerer under dine arme.

Din sved lugter ikke i sig selv. Hørmen opstår, når bakterier på huden nedbryder næringsstoffer i sveden og danner affaldsstoffer.

Hvert menneske har en helt personlig sammensætning af bakterier. I et forsøg tog forskere prøver af bakteriefloraen i armhulen hos flere personer, og det viste, at otte bakterier dominerer, men i forskelligt blandingsforhold.

Tre bakterier giver svedlugt

Af de bakterier, der trives i armhulen, er det særligt tre typer, der får sveden til at lugte: Corynebacterium giver en hørm, der minder om lugten af ged, mens staphylococcus lugter af løg, og anaerococcus lugter af kommen.

Hvis de tre bakterietyper udgør en stor del af bakterierne i din armhule, har du en markant svedlugt. Er du så heldig, at de udgør en mindre del, lugter din sved mere neutralt.

Sveden lugter ikke lige meget overalt på kroppen. Det skyldes, at vi har to typer svedkirtler. Den type, der sidder i armhulerne og skridtet, udskiller mælkesyre og urinstof, som giver næring til bakterier.

Sved andre steder på kroppen indeholder kun salte, som bakterier ikke kan leve af, og derfor lugter det ikke, når du fx sveder i håndfladerne.