Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blå øjne barn

Bliver børn født med blå øjne?

Øjets pigment dannes i løbet af det første år. Hvorfor ser det ud, som om nyfødtes øjne er blå?

Haywiremedia / Shutterstock

Børn bliver ikke født med blå øjne, da øjets pigment først dannes i løbet af det første år. Indtil da er iris næsten gennemsigtig, og det betyder, at øjenfarven bliver bestemt af bindevævet og de øvrige celler, der ligger under iris og giver den en blå farve.

Det er grunden til, at de fleste børn fødes med blå eller meget lyse øjne. Øjenfarven kommer fra pigmentet melanin i øjets iris, og mængden og typen af pigmenter, som dannes, er bestemt af generne.

Tre gener sørger for at danne en grøn, en brun og en blå udgave af melanin, mens andre gener regulerer mængden af pigment, og hvor det lægger sig i iris. Derfor er det meget svært at forudsige et barns øjenfarve.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul