Shutterstock

Bør jeg børste tungen?

For år tilbage blev tandbørster udstyret med en tungebørste på bagsiden. Men er det virkelig nødvendigt at børste sin tunge?

Det er ikke kun tænderne, som bliver angrebet af bakteriebelægninger. Munden indeholder 50-100 milliarder bakterier, og en stor del af dem huserer på tungen.

Da belægningerne er klistret fast på tungen, kan de ikke bare skylles væk med vand, men skal børstes eller skrabes af. Analyser viser, at hver anden person renser sin tunge, men gavner det overhovedet mundhygiejnen?

I en undersøgelse blev 30 testpersoner opdelt i to grupper. I den ene gruppe rensede deltagerne tungen, i den anden gjorde de ikke.

Undervejs vurderede forskerne graden af belægninger på tungen og tog prøver fra både tungebelægninger og tandplak. Analyser afslørede, at rensning af tungen reducerede antallet af bakterier på tungen, men ikke havde nogen umiddelbart indflydelse på dannelsen af tandplak.

Forebygger huller og dårlig ånde

En anden undersøgelse, som omfattede 60 mænd i alderen 20-55, viser dog, at rensning af tungen muligvis forebygger huller i tænderne. Bakterien Streptococcus mutans er en af hovedskurkene bag huller i tænderne, og forskerne opdagde, at tungeskrabning to gange om dagen i en uge reducerede spyttets indhold af S. mutans markant.

Bakteriebelægninger på tungen er også den primære årsag til dårlig ånde, og undersøgelser viser, at jævnlig børstning af tungen kan reducere lugten.