Derfor har kvinder to bryster

Naturen har en god grund til at udstyre kvinder med to bryster. Pattedyr er nemlig udstyret med dobbelt så mange bryster, som de har munde at mætte.

nb_u39 bryster

En af de mere ikoniske scener i den kulørte del af science fiction-genren udspiller sig i filmen Total Recall fra 1990, hvor en prostitueret kvinde på Mars kan fremvise tre bryster.

I filmens plot skyldes det tredje bryst en genetisk mutation, men tilhængere af “multibryster” kan godt slå koldt vand i blodet, hvis de forventer, at kvinder vil udvikle sig i den retning naturligt.

De fleste biologer er nemlig tilhængere af den antagelse, at antallet af bryster hos pattedyr af hunkøn hænger nøje sammen med, hvor store kuld unger de føder.

Malkekøer snyder på vægten

Tommelfingerreglen lyder, at pattedyr har dobbelt så mange brystvorter, som de typisk får unger.

Der findes dog undtagelser fra reglen. For eksempel har malkekøer fire patter til trods for, at de som oftest kun får én kalv ad gangen, hvilket har at gøre med yverets indre anatomi.

Mennesker får stort set altid ét barn ad gangen (tvillingefødsler tegner sig for 1,25 procent), hvilket altså kalder på de to bryster, som langt de fleste kvinder er udstyret med fra naturens side.

Bryster skal være symmetriske

Dertil kommer princippet om symmetri, som betyder, at alle pattedyr grundlæggende er opbygget symmetrisk. En hund har fx otte, ti eller ligefrem 12 – men ikke 9 eller 11 – brystvorter.

De to bryster overholder altså også regelen om symmetri. Så selv hvis tvillinge- eller trillingefødsler pludselig blev normen, ville antallet af bryster formentlig stige til fire eller seks og ikke tre bryster.