Unsplash / David Billings

Derfor vokser dit hår hurtigere om sommeren

Mængden af aktive hårsække har afgørende betydning for, hvorfor dit hår vokser hurtigere, når Solen bager.

Sommervejret sætter fut under hårvæksten, lyder en udbredt opfattelse. Og der er faktisk sandhed bag.

Varmen og solstrålerne skaber nemlig gunstige betingelser for, at håret kan gro lidt hurtigere om sommeren end på grå og kolde vinterdage.

I en kinesisk undersøgelse fra 2014 fandt forskerne frem til, at håret i gennemsnit vokser 0,4 mm om dagen i sommerperioden, mens væksten om vinteren er nede på 0,375 mm.

Hårsække bliver dovne i efteråret

Én af årsagerne til hårets vækst skal findes i mængden af hårstrå. I marts måned er cirka 90 procent af alle hovedbundens hårsække aktive, mens antallet falder gradvist frem til september måned.

Det skyldes, at vi, ligesom mange pelsdyr, begynder at fælde, når Solen sender temperaturen i vejret.

Færre hår og øget blodcirkulation sikrer mere næring til hårsækkene

En blanding af færre hårstrå, varme og næring sikrer ideelle vækstbetingelser for proteinet keratin, som udgør størstedelen af vores hår.

Sol og varme rammer hår
© Shutterstock/Oliver Larsen

Varme og solstråler øger blodtilførslen til huden og hovedet, fordi blodkarrene udvides for at afgive varmen.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Det ekstra blod og de færre hårstrå sørger for mere ilt og næring til de tilbageværende hårsække i form af bl.a. mineraler, aminosyrer og sukker.

Hår vokser
© Shutterstock/Oliver Larsen

Mere ilt og næring betyder, at de keratinproducerende celler i hårsækken vokser og deler sig hurtigere og skubbes op igennem huden som friske hårstrå.

Hårtabet topper i august og september, hvor vi i gennemsnit smider 60 hår om dagen, hvilket er mere end dobbelt så meget som om vinteren.

De færre hår betyder, at der er mere overskydende næring i form af fx sukker, mineraler og aminosyrer til de tilbageværende hår, hvilket får dem til at vokse hurtigere.

Og det er ikke kun håret på hovedet, der oplever en fremgang. Mænds skæg kan ifølge en undersøgelse vokse op mod 60 procent hurtigere om sommeren.

Vi taber dobbelt så meget hår om sommeren som om vinteren. Den overskydende næring får derfor det resterende hår til at vokse hurtigere.

© Shutterstock