Raseri

Det tager kun 2 sekunder, fra du bliver irriteret, til at du flipper ud på din kæreste.

© Shutterstock

Det sker der i din krop, når du eksploderer i raseri

Du er aldrig mere end to sekunder fra at eksplodere. Videnskaben giver dig den ultimative guide til raseriets steppebrand gennem kroppen.

27. januar 2017 af Christian Ammitzbøll Juul

  • 0 sekunder:

Din kærestes efterladte sump af opvask bombarderer dine syns- og lugteceller fra det øjeblik, du træder ud i køkkenet. De elektriske impulser flyver mod hjernens følelsescenter.

  • 0,5 sekund:

Vreden begynder at boble, og minderne om de hundredvis af gange, hans eller hendes sjusk og dovenskab har ødelagt din dag, kaster kun mere benzin på bålet. Hjernens fornuftscenter forsøger at bremse raseriet, men forgæves.

  • 1 sekund:

Hjernen sender en syndflod af signaler ud i kroppen, og nogle rammer binyrerne. Her aktiverer de små celler, som straks begynder at pumpe hormonet adrenalin ud i blodårerne.

  • 1,5 sekunder:

Signaler fra hjernen og adrenalin i blodet går sammen og sætter gang i organerne. Pulsen stiger og lungerne hiver efter vejret, mens leveren begynder at smide sit lager af sukker ud i blodet.

  • 2 sekunder:

En perfekt storm af elektriske impulser, adrenalin, ilt og sukker rammer muskelfibrene. Kun to sekunder efter du fik øje på opvasken, er din krop klar til at gå amok og få porcelænet  - eller hele køkkenbordet - til at flyve.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.