© SONY PICTURES

Du er ikke død, når hjertet stopper

Hvad sker der i sekunderne efter vores sidste hjerteslag? Filmen "Flatliners" vækker atter interessen for det mystiske grænseland, som videnskaben ved så lidt om.

23. oktober 2017 af kommerciel redaktion for SONY PICTURES
© SONY PICTURES

I den nye gyser "Flatliners" indleder fem medicinstuderende et livsfarligt eksperiment, hvor de – én efter en – prøver at udføre et kontrolleret hjertestop på hinanden. Filmen udforsker på fascinerende vis, hvad de oplever på den anden side.

Sekunderne og endda minutterne efter et hjertestop, findes der mange beretninger om i virkeligheden. Ofte har de overlevende "mødt" afdøde familiemedlemmer, et fantastisk hvidt lys – og mere skræmmende; at blive forfulgt eller dømt.

Men kan det overhovedet lade sig gøre, når man ikke er ved bevidsthed i klinisk forstand? Her får du et hurtigt overblik over, hvor lidt man egentlig ved.

Bevidstheden fortsætter

Bip, bip, biiiiiiiip... En flad linje på EKG-maskinen er ikke umiddelbart ensbetydende med, at du er død. Faktisk viser det største studie af nærdødsoplevelser, at 4 ud af 10 overlevende havde sanselige oplevelser i minutterne efter deres hjertestop. 

En 57-årig mand kunne eksempelvis efter sin genoplivning berette om en ud-af-kroppen-oplevelse, hvor han opfattede rummet, begivenhederne, hospitalspersonalet og sit eget legeme oppefra. 

Studiet konkluderede, at 2% overlevende udviste tegn på fuld bevidsthed efter deres hjertestop. 

Niels Arden Oplev, der er kendt for ”Mænd der hader kvinder” og ”Kapgang”, er instruktør på ”Flatliners”. Her ses han sammen med to af filmens skuespillere, Nina Dobrev og Kiersey Clemons.

© SONY PICTURES

Kroppen lever også (lidt) videre

Og faktisk er det påvist, at der er en form for liv i kroppen efter, at "døden" indtræffer. Eksempelvis kæmper visse celler i den menneskelige organisme for at leve videre i flere dage. 

Et opsigtsvækkende studie antyder desuden, at hjernens centre lyser meget op i 30 sekunder efter et hjertestop, mens et andet har fundet hjerneaktivitet i op til 30 minutter efter. 

Hjernens mentale tilstand i øjeblikkene efter den kliniske død kalder tydeligvis på endnu mere forskning, så vi kan diskutere nærdødsoplevelser ud fra andre perspektiver end overnaturlige, religiøse og etiske. 

Indtil dén forskning er klar, kan du jo sætte din egen fantasi igang med lidt fiktion. "Flatliners" har nemlig dansk premiere d. 9. november 2017.

Se traileren for "Flatliners" her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.