Shutterstock

Duellen: Giver løb eller cykling den bedste kondi?

Jeg vil gerne træne 30 min om dagen og komme hurtigst muligt i form. Er det bedst at begynde at løbe eller cykle?

Hvis træningen blot varer 30 min., og målet er at forbedre konditionen, så vinder løb over cykling.

Kondition er et udtryk for lungernes og blodets evne til at transportere ilt ud i musklerne, samt musklernes evne til at udnytte ilten til at producere energi.

Undersøgelser viser, at løb forbedrer konditionen en smule hurtigere end cykling, hvis træningstiden er den samme. Årsagen er, at løb involverer flere muskler og forbrænder fedt mest effektivt.

Cykling er sikker træning

Løb udnytter også træningstiden bedre, da det i praksis er lettere at spæne af sted med fuld fart i 30 min., mens du på cyklen typisk skal holde for rødt, tage farten af i sving m.v.

Til gengæld er cykling mere skånsomt for kroppen, og færre skader mindsker risikoen for ufrivillige træningspauser.

Derfor anbefaler mange eksperter, at du starter i sadlen, hvis du ikke har trænet før. Det er især vigtigt, hvis du har et højt BMI eller ledproblemer.

1. Løb forbrænder mest

En person på 70 kg, som løber i 30 min. med 10 km/t har en højere forbrænding, end hvis vedkommende cyklede med 20 km/t.

Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Modstand bygger muskler

Løb øger stort set ikke muskelmassen, mens cykling øger massen i sæde-, for- og baglårsmusklerne pga. modstanden i pedalerne.

Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Stød styrker knogler

Løbeturen forebygger afkalkning og knogleskørhed, fordi du bærer din egen vægt. 81 pct. af løbere har knogler uden tegn på afkalkning.

Shutterstock & Lotte Fredslund

4. Skaderne løber op

Løbere render ind i 11 led- eller muskelskader per 1000 timer og er dermed næsten dobbelt så skadesplagede som cykelryttere.

Shutterstock & Lotte Fredslund