© Shutterstock

Eksperter opfordrer alle unge kvinder til at tage folinsyre

Hvis du som unge kvinde enten prøver eller på et tidspunkt har tænkt dig at prøve at blive gravid, anbefaler eksperter, at du tager folinsyre som supplement til din kost.

17. januar 2017 af Karine Kirkebæk

Ifølge videnskaben er der ikke belæg for at putte piller med fx C- og E-vitamin i munden.

Faktisk viser forskning, at mange vitamintilskud ligefrem kan være skadelige for dig.

Men der er én stor undtagelse blandt disse tilskud, når det handler om kvinder, der tænker, at de skal være gravide på et tidspunkt i deres liv.

Tag folinsyre hver dag

Ifølge en ny rapport fra US Preventive Services Task Force – et uafhængigt og frivilligt panel af sundhedseksperter – bør alle kvinder, der er i stand til at blive gravide, tage folinsyre som et dagligt supplement.

Det gælder også for kvinder, som ikke har planer om at blive gravide inden for den nærmeste fremtid.

Forebygger fosterdefekter

Folinsyre er den syntetiske form af B-vitaminet folsyre, der er vigtigt til bl.a. celledeling. Folsyre, folat og folacin er de naturligt fremkomne former, som vi bl.a. indtager gennem bælgfrugter, grønne grøntsager og lever.

Og folinsyre kan indtages gennem fx piller.

Eksperterne anbefaler, at kvinder holder deres depoter af folinsyre fyldte vha. det syntetiske tilskud, fordi syren kan forhindre nogle af de mest almindelige fødselsdefekter kaldet neuralrørsdefekter.

Neuralrørsdefekter kan fx medføre rygmarvsbrok, lammelser eller en medfødt defekt i lukningen af rygsøjlen – som ellers udvikler sig normalt ved almindelige celledeling.

Neuralrørsdeffekt med åbenstående og ubeskyttet rygmarv (åben Spinal Bifida).

© Creative Commons

Vi får ikke nok

Eksperterne anbefaler, at unge kvinder tager mellem 0,4 til 0,8 milligram folinsyre om dagen. For de fleste kvinder får ikke den anbefalede mængde folinsyre gennem kosten.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.