“Vi ved med sikkerhed, at manglende sollys forværrer barnets nærsynethed,” siger han med reference til flere internationale studier.
“Omvendt kan vi se, at udsættelse for lys og udendørsophold begrænser graden og forekomsten af myopien (nærsynetheden, red.). Så tid udenfor er en begrænsende faktor. Hvad årsagen er til det, findes der flere teorier om,” forklarer han.
Ifølge Kristian Lundberg er den mest fremherskende teori, at lys medfører frigivelse af dopamin, som hæmmer øjets vækst - på en god måde.
Ved fødslen er øjet nemlig kort og langsynet, men gennem barndommen vokser øjet i længden, indtil det har den rigtige form til at kunne se normalt.
Nærsynethed opstår altså, når øjet vokser sig for langt.
Den risiko findes kun i børneårene, hvor øjets såkaldte længdevækst er i fuld udvikling, for når man først er voksen, er længdevæksten blevet stabiliseret.
“Det er derfor, forskningens store fokus er på forebyggelse hos børn,” siger Kristian Lundberg.
Direkte sammenhæng mellem lys og syn
Store populationsundersøgelser i lande som Australien, Kina, Taiwan og Singapore har haft problematikken under lup.
Og resultaterne er en klar indikator for den store betydning af sollys, fortæller Kristian Lundberg.
“Man har kunnet se en direkte sammenhæng mellem den tid, børnene bruger udenfor og begrænsningen af deres nærsynethed,” siger han og peger specifikt på et studie fra Kina - et land, hvor næsten 60 procent af skoleeleverne i alderen 6 - 18 år er nærsynede.
I det pågældende studie fulgte forskerne to grupper børn i en periode på tre år.
Den ene gruppe var dagligt udenfor i 40 minutter mere end den anden gruppe - og det viste sig, at gruppen, der var mest udendørs, efter tre år havde cirka 25 procent mindre forekomst af nærsynethed end gruppen, der havde været udenfor i mindre omfang.
Et resultat, der tyder på, at bare omkring 40 minutters ophold udenfor kan gøre en markant forskel for risikoen for nærsynethed.
Ifølge Kristian Lundberg spiller genetik også en rolle, for hvis én - eller begge - af et barns forældre er nærsynede, er barnet også i større risiko for selv at blive det.
Men selv med den faktor i baghovedet spiller dagslys en overraskende stor rolle i forhold til at modvirke eller bremse udviklingen af nærsynethed, Lyder det fra Kristian Lundberg.
“Mest mulig tid uden for er mest muligt beskyttende mod udvikling af nærsynethed,” siger han.