© Karen Kasmauski/Getty Images

Er alle fingeraftryk forskellige?

Selv genetisk identiske tvillinger vil ende med forskellige fingeraftryk. Det fine mønster dannes nemlig helt tilfældigt under fosterudviklingen.

Ikke engang enæggede tvillinger, som ellers har 100 procent identiske gener, har samme fingeraftryk. Af samme årsag accepterer politiet og domstolene overalt i verden fingeraftryk som fældende bevismateriale.

Fingeraftrykket ændres ikke

Fingeraftrykkets overordnede opbygning er bestemt af generne, men de finere detaljer dannes tilfældigt under fosterudviklingen.

I tredje og fjerde fostermåned udvider væsketryk huden på fingrene til en slags “pude”. Når trykket aftager igen, foldes huden, og dermed opstår hvirvler, buer og slynger i et mønster, som er forskelligt fra finger til finger og fra person til person.

Når fingeraftrykket først er dannet, er det lagt helt fast og ændres ikke.

Er dit fingeraftryk unikt?

På baggrund af statistiske modeller er forskere nået frem til, at sandsynligheden for et fuldstændigt match er lig nul.

Om hvert aftryk virkelig er unikt, er meget svært at efterprøve videnskabeligt – det ville nemlig kræve, at alle klodens mere end syv milliarder mennesker fik taget og sammenlignet aftryk.

Alle fingeraftryk kan inddeles i tre typer

Når en person skal identificeres ud fra et fingeraftryk, fastslår efterforskeren først, hvilken type af fingeraftryk der er tale om. Fingeraftryk inddeles i tre hovedtyper med hver sit karakteristiske mønster: slynger, buer og hvirvler.