Shutterstock
Grædende barn

Er alle tårer ens?

Tårer kan pible frem af forskellige årsager, men er der også forskel på, hvad de indeholder?

Alle vores tårer bliver dannet i tårekirtlerne, som befinder sig lige over den yderste del af øjet og har ca. 10-20 åbninger ud til hvert øje.

De fleste tårer bliver produceret for at beskytte vores fintfølende øjne mod bakterier og støv, og i løbet af en helt almindelig dag når den samlede tåreproduktion typisk op på omkring to milliliter.

Slim og fedt beskytter øjnene

Tårers sammensætning varierer, alt efter hvorfor de produceres.

Den almindeligste type tårer indeholder slim, fedt, salte, bakteriedræbende enzymer og antistoffer. Blandingen bliver løbende spredt som en beskyttende hinde jævnt hen over øjet, når vi blinker.

Tårer ændrer indhold

Basistårer

Fugter og fjerner mikroorganismer med bl.a. slim, fedt, salte, bakteriedræbende enzymer og antistoffer.

Reflekstårer

Dannes, når øjet irriteres, og skyller fremmedlegemer væk med mange enzymer og antistoffer.

Følelsestårer

Udløses af stærke følelser som smerte eller sorg og indeholder stresshormoner og smertestillende stoffer.

Andre tårer fremkaldes som reaktion på en ubehagelig påvirkning udefra, for eksempel når vi hakker løg, hvilket udløser en gas, der irriterer øjnene. Denne type tårer består hovedsageligt af vand, men også enzymer og antistoffer, der skal skylle den fremmede substans væk fra øjnene og bekæmpe irritationen.

Til sidst kan tårer udløses af følelser såsom stress, sorg og glæde.

Tårer har vist sig at indeholde stresshormoner, og derfor mener nogle forskere, at tårer kan være en måde for kroppen at skille sig af med stressende stoffer på, som hober sig op, når vi oplever stærke følelser og pressede situationer.

Ifølge en artikel fra Harvard Health Publishing udløser følelsesmæssig gråd også en frigivelse af endorfiner, der lindrer smerter, både fysiske og følelsesmæssige, og dermed får os til at føle os bedre tilpas.