Shutterstock
Rygende sko

Er det bedst at beholde skoene på indenfor?

Et par af mine veninder beholder altid skoene på indenfor, da de mener, det er det mest hygiejniske. Men kan det passe?

Dine sko er smittebærere. For mens du vader rundt på gaderne, besøger offentlige toiletter og beskidte perroner, slæber du alverdens bakterier med dig.

Forskere har undersøgt adskillige skosåler og opdaget, at fodtøjet kan rumme forskellige bakteriearter alt efter, hvor vi færdes.

Lægesko er fyldt med bakterier

På et hospital i Polen var 65 pct. af lægernes sko fx inficeret med multiresistente stafylokokker og Enterococcus faecalis – en bakterie, der lever i vores tarme.

En anden undersøgelse af 127 skosåler fra almindelige husstande har vist, at 40 pct. var forurenet med Clostridium difficile, som forårsager diarré og tarmbetændelse.

Derudover har forskere fundet listeria-bakterier på 20 pct. af de sko, der havde betrådt offentlige toiletter. Infektioner med listeria kan føre til sygdommen listeriose, der slår 20-30 pct af de smittede ihjel.

Kræftfremkaldende stoffer havner også i skosålerne

Hvor mange bakterier, der sætter sig, afhænger i høj grad af skoenes tilstand. Udtrådte og nedslidte sko bærer generelt på flere bakterier.

Skoene samler dog ikke kun bakterier op. Giftige tungmetaller i jorden, kræftfremkaldende stoffer i asfalten og hormonforstyrrende stoffer fra sprøjtede arealer kan også snige sig med ind i hjemmet, hvis vi ikke husker at tage skoene af.