Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Kroppen

Er det nødvendigt at børste tænder?

Hvorfor skal vi børste tænder to gange dagligt, når vores forfædre klarede sig glimrende uden?

Det er nu ikke helt rigtigt, at vores forfædre ikke børstede tænder. Helt tilbage til stenalderen har man fundet tegn på, at man har stanget tænder. Dengang levede vores forfædre som samlere, jægere og fiskere. De levede af kød, fisk, bær, frugt og nødder, men absolut ingen sukker – andet end det, som findes naturligt i bær og frugt. Og fund fra dengang viser nogle imponerende tandsæt uden huller. Men på tidspunktet for agerbrugets begyndelse begynder Karius og Baktus for alvor at flytte ind. Det skyldes, at agerbrugere spiste grød og brød, altså kulhydratholdig mad, som klistrer til tænderne. Undersøgelser viser således, at vikingerne havde særdeles dårlige tænder. Tandbørstning har dog ikke altid været lige så nødvendig som i dag. “Skurken” skal findes i vores kost. Og det er først og fremmest sukker. Ud over slik, sodavand, kager og andet får vi store mængder sukker fra fødevarer, som vi normalt ikke forbinder med sukker. Mange færdigretter er tilsat sukker, fx indeholder brød, pølser og andre pålægsvarer store mængder.

Læs også:

Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter
Kroppen

Sådan undgår du dårlig ånde

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul