Det er nu ikke helt rigtigt, at vores forfædre ikke børstede tænder. Helt tilbage til stenalderen har man fundet tegn på, at man har stanget tænder. Dengang levede vores forfædre som samlere, jægere og fiskere.
De levede af kød, fisk, bær, frugt og nødder, men absolut ingen sukker – andet end det, som findes naturligt i bær og frugt. Og fund fra dengang viser nogle imponerende tandsæt uden huller. Men på tidspunktet for agerbrugets begyndelse begynder Karius og Baktus for alvor at flytte ind.
Det skyldes, at agerbrugere spiste grød og brød, altså kulhydratholdig mad, som klistrer til tænderne. Undersøgelser viser således, at vikingerne havde særdeles dårlige tænder. Tandbørstning har dog ikke altid været lige så nødvendig som i dag. “Skurken” skal findes i vores kost. Og det er først og fremmest sukker.
Ud over slik, sodavand, kager og andet får vi store mængder sukker fra fødevarer, som vi normalt ikke forbinder med sukker. Mange færdigretter er tilsat sukker, fx indeholder brød, pølser og andre pålægsvarer store mængder.