Er stråler fra laserpenne farlige?

Kan man blive blind, hvis man er så uheldig at blive ramt direkte i øjet af lyset fra en laserpen?

laserpen

En laserpen, der typisk bruges som et pegeredskab, er en bærbar, batteridreven lygte, hvor lyskilden er en laserdiode. Den er ofte udformet som en kuglepen eller som en patron, der sidder på en nøglering.

Som alt andet lys kan laserlyset fra en laserpen beskadige øjets nethinde, men kun hvis lyset er meget kraftigt, og øjet er udsat længe nok.

Hvis laserstrålen fra en laserpen tilfældigt rammer øjet, er der ingen grund til bekymring. Det er, kun hvis man i længere tid stirrer direkte ind i laserstrålen, at synet kan tage varig skade.

Laserstrålernes styrke ind-deles i fareklasserne 1, 1M, 2, 2M, 3R, 3B og 4. Stråling fra klasse 1-lasere er ufarlig, mens lyset fra klasse 4 altid er farligt.

De lasere, som fx sidder i cd-afspillere og laserprintere, vil næsten altid tilhøre klasse 1, mens laserpenne typisk vil være i klasse 2 eller 3R.

Ofte er laserne dog mærket efter det gamle system med klasserne I, II, IIa, IIIa, IIIb og IV, hvor II stort set svarer til 2, og IIIa svarer til 3R.

Lyset fra lasere i denne klasse, hvor effekten højst er fem mW, er kun farligt, såfremt man stirrer direkte ind i laserstrålen i længere tid.

Hvis øjet rammes af en laserstråle, vil man hurtigt blinke og kigge væk per refleks, så derfor skal man være meget uheldig eller dumdristig – hvor man fx kigger på laserstrålen gennem en kikkert – for at blive skadet af en almindelig laserpen.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der dog grund til at være varsom med laserpenne, idet strålingen kan give hovedpine og midlertidig blindhed.

Hvis eksempelvis en bilist eller en pilot bliver blændet af en laserpen, kan det få fatale konsekvenser.

Man skal desuden være opmærksom på, at laserpenne ikke altid er klassificeret korrekt.