Shutterstock
Mand med ølmave

Får man ølmave af for mange øl?

FUP ELLER FAKTA: Udtrykket 'ølmave' antyder, at et stort indtag af øl sætter sig på maven. Men er det nogen videnskabelig dokumentation for, at øl-kalorierne primært bliver til mavefedt?

Selv om det hedder ølmave, er der faktisk ingen videnskabelig dokumentation for, at kalorierne fra øl skulle have en særlig tendens til at sætte sig som fedt på maven.

I en stor, tysk undersøgelse fra 2009 fulgte forskerne 20.000 mænd og kvinder gennem otte år og sammenholdt deres ølforbrug med deres vægt og livvidde.

Konklusionen var, at selv om mænd med et stort ølforbrug ofte havde en stor mave, så var det slet og ret, fordi de blev fede af at indtage flere kalorier, end de forbrugte.

Placering af fedt er genetisk betinget

Hos mænd har overvægt således en genetisk betinget tendens til at sætte sig på maven, mens kvindernes kønshormoner får størstedelen af det overflødige fedt til at sætte sig på henholdsvis hofter, balder og lår.

Det var en af grundene til, at forskerne ikke fandt nogen sammenhæng mellem ølmave og -forbrug hos kvinderne, mens en anden grund simpelthen var, at kvinderne ikke drak ret meget øl.

Kager og vin kan også give 'ølmave'

Man - og i særdeleshed mænd - kan altså tilsyneladende lige så vel få ølmave af at drikke mange øl som af at spise mange kager.

Der er heller ikke noget, der tyder på, at man får større ølmave af øl end af et tilsvarende alkoholforbrug i form af vin.

Godt nok indeholder en øl omkring fem gange så mange fedende kulhydrater som et glas rødvin, men de indeholder den samme absolutte mængde alkohol, der står for langt den største andel af kalorier i genstanden.