Kejsersnit top

Børn født ved kejsersnit har større risiko for fedme

Kejsersnit spiller en afgørende rolle i forhold til risikoen for overvægt hos børn. Det viser en ny kæmpeundersøgelse af forskere fra Harvard.

15. september 2016 af Nanna Vium

Børn, der kommer til verden ved kejsersnit, har i gennemsnit 15 procent større sandsynlighed for at blive overvægtige sammenlignet med børn, der er født vaginalt.

Det viser en ny kæmpeundersøgelse fra Harvard T.H Chan School of Public Health, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics.

Påvirker også voksenlivet

Mere end 22.000 børn født af 15.271 kvinder deltog i undersøgelsen, som viser, at sandsynligheden for overvægt er særligt stor, mens man er barn, men at den forøgede risiko også kan hænge fast langt op i teenage-årene og ind i voksenlivet.

Ifølge forskerne havde forsøgsdeltagere født ved kejsersnit hele 23 procent større risiko for overvægt i alderen fra 9 til 12 år, 16 procent større risiko i alderen fra 13 til 18 og 10 procent større risiko i alderen fra 19 til 28.

Kejsersnit uden medicinsk grund

Besynderligt nok opdagede forskerne en større sandsynlighed hos børn, hvis mødre havde valgt kejsersnit uden dokumenteret medicinsk grund. Her var risikoen for overvægt hele 30 procent større end hos gruppen af børn født vaginalt.

Samtidig havde børn i en søskendeflok 64 procent større risiko for overvægt, hvis de var født med kejsersnit, sammenlignet med deres søskende.

Går glip af bakterier

Hvorfor ved forskerne endnu ikke med sikkerhed. Men de har en formodning om, at barnet går glip af vigtige bakterier i moderens fødselskanal, som ellers ville kolonisere tarmen og i sidste ende påvirke stofskiftet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.