Kan to mennesker ikke have ens fingeraftryk?

Hvordan ved forskerne egentlig, at vores fingeraftryk er helt unikke?

unique finger prints

Fingeraftrykket er unikt, og intet tyder på, at to blandt klodens over syv milliarder indbyggere har nøjagtigt det samme fingeraftryk.

Selv ikke enæggede tvillinger har ens fingeraftryk

Forskernes hypotese om fingeraftrykkets særegne natur kan imidlertid ikke efterprøves videnskabeligt, da det ville kræve, at vi alle fik taget og sammenlignet vores fingeraftryk. Men i de over 100 år, hvor politiet har anvendt fingeraftrykket, har der ikke været ét eksempel på to personer med helt ens aftryk, end ikke blandt enæggede tvillinger.

Sandsynlighed: 1 til 64 milliarder

Den britiske psykolog Francis Galton, som med en lang række bøger og artikler om emnet var med til at gøre fingeraftryk kendt i en bred kreds i slutningen af 1800-tallet, har regnet ud, at sandsynligheden for, at to mennesker har det samme fingeraftryk, er 1 til 64 milliarder.

Siden har en masse andre forskere opstillet statistiske modeller for sandsynligheden for et præcist match mellem fingeraftrykkene fra to personer. Alle er nået frem til, at sandsynligheden for at finde det samme aftryk, er forsvindende lille.

Fingeraftrykket er derfor et fremragende identificeringsmiddel for politiet. Dog indebærer fundet af et fingeraftryk på et gerningssted ikke nødvendigvis, at fingeraftrykkets “ejermand” bliver dømt for forbrydelsen. Ofte vil aftrykket blot indgå i en kæde af indicier og beviser.

Der findes fire typer fingeraftryk

Bue

Enkeltslynge

Dobbeltslynge

Hvirvel