Forskere afslører hemmeligheden bag skaldethed og gråt hår

Ved et tilfælde har amerikanske forskere endelig afsløret årsagen til gråt hår og skaldethed i mus. Nu håber de, at opdagelsen kan føre til helt nye behandlingsformer hos mennesker.

© Shutterstock

Selvom både skaldede isser og gråt hår er et almindeligt syn over hele kloden, har forskere kæmpet med at finde den biologiske årsag i årevis.

Det kan være slut nu takket være en ny undersøgelse fra USA.

Her har en gruppe forskere identificeret de specifikke celler, der får håret til at gro og danne pigment, og det er et stort skridt i forhold til at udvikle nye behandlingsformer mod bare pletter og farveløse hårstrå.

Opdaget ved et tilfælde

Egentlig var det slet ikke hår, forskerne var i gang med at undersøge, men en sjælden sygdom kaldet Neurofibromatose Type 1, der blandt andet får knuder til at vokse langs kroppens nerveceller.

Undervejs opdagede forskerne ved et tilfælde, at et protein kaldet KROX20 spiller en væsentlig rolle i forhold til hårvækst, og at et andet protein kaldet SCF er essentielt for at give håret sin farve.

Hvis forskerne fjernede SCF-genet, blev håret hvidt. Fjernede de KROX20, blev musene skaldede. Og det betyder altså, at der skal være celler med begge proteiner tilstede for at opnå en tæt og farverig hårpragt.

Baner vejen for nye behandlinger

Forskerne ønsker nu at undersøge, om det også er manglen på KROX20 og SCF, der er årsag til skaldethed og gråt hår hos mennesker.

Og selvom undersøgelsen endnu kun er foretaget på mus, håber de alligevel, at den åbner for helt nye behandlingsformer.

”Vi håber at kunne levere det nødvendige gen til hårsækkene, så vi helt undgår de her kosmetiske problemer i fremtiden,” lyder det fra forskningsleder Lu Le.