Shutterstock
Damp fra næsen

Forskere bekymrede over ny nikotin-trend blandt børn og unge

Ulovlige e-cigaretter, der ligner og smager af slik, spreder sig blandt børn og unge flere steder i verden. Ekspert advarer om, at produkterne kan efterlade varige skader på hjernen.

De lokker med søde smage af vandmelon, blåbær og fersken og fanger øjet med stærke pangfarver.

Videoer med de såkaldte puff bars spreder sig lige nu på det sociale medie Tik Tok, hvor brugere tester de ulovlige engangs e-cigaretter eller direkte opfordrer til køb og salg.

Og flere steder i verden beskriver forskere, hvordan brugen af de farvestrålende e-cigaretter er i vækst blandt børn og unge helt ned til 12 år. Men trenden kan efterlade varige skader på de unge hjerner, advarer tobakseksperter.

Et par ugers eksperimenter er nok

Charlotta Holm Pisinger er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet i Danmark og en af landets førende eksperter.

Hun følger tobaksforbruget blandt de unge tæt, og er nervøs for udviklingen.

"Det er selvfølgelig utrolig bekymrende. Vi ved, at nikotin er et stærkt afhængighedsskabende stof, og vi ved også, at det er skadeligt - specielt for de unge og deres hjerner." Charlotta Holm Pisinger - professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet i Danmark

Ifølge hende kan det, de unge selv måske betragter som en sjov, hurtig dille, få alvorlige konsekvenser på lang sigt.

Fra rygning ved forskerne nemlig, at det kun kræver et par ugers eksperimenter med nikotin, før mange af de unge er så afhængige, at de har meget svært ved at komme ud af afhængigheden igen.

Svarer til mere end to pakker cigaretter

Og engangs e-cigaretterne er langt farligere, end deres farvestrålende udseende viser, forklarer Charlotta Pisinger.

Hver puff bar indholder cirka 400 inhalationer og fås i to forskellige styrker: En version med 2 procent nikotin og en version med 5 procent.

Hvor den ene version cirka svarer til nikotin-indholdet i en pakke cigaretter, svarer nikotinindholdet i den anden til mere end to pakker cigaretter.

engangs e-cigaretter

Mange af de såkaldte puff bars kommer i farvestrålende indpakninger og tilbyder forskellige smagsvarianter.

© Wikimedia Commons

Samtidig gør produkterne brug af såkaldte nikotinsalte, som gør dem nemmere at inhalere.

På den måde får de unge hurtigere en større mængder nikotin ned i lungerne - og det øger risikoen for afhængighed yderligere.

Efterlader uhyggelige spor i hjernen

En anden stor konsekvens af nikotinforbruget blandt de helt unge kan være langvarige skader i hjernens udvikling.

"Når du er teenager, foregår der en masse ommøblering i hjernen, som gør den enormt sårbar over for sådan nogle rusmidler," siger Charlotta Pisinger.

Hun forklarer, at talrige dyrestudier og CT-scanninger af unges hjerner har afsløret, hvordan nikotin efterlader varige spor. Og at nikotin også kan blive en døråbner til afhængighed af andre rusmidler, som hash, alkohol og kokain, da produkterne vænner hjernen til at være påvirket.

"Nikotin kan skade de forbindelser, der dannes i hjernen, så man fx får sværere ved at indlære og koncentrere sig. Vi ved også, at giftstoffet øger risikoen for at udvikle angst og depression," siger hun.