gule tænder TOP

Sådan undgår du gule tænder

Frugt, vin, cola og kaffe søler dit funklende Colgate-smil ind i gul-brune farveaflejringer og emalje-ætsende stoffer. Men der er heldigvis meget, du kan gøre for at undgå det.

Frugt, vin, cola og kaffe søler dit funklende Colgate-smil ind i gul-brune farveaflejringer og emalje-ætsende stoffer. Men der er heldigvis meget, du kan gøre for at undgå det.

De funkler som poleret elfenben på stjernerne i Hollywood, men er ikke altid lige så kridhvide i badeværelsesspejlet derhjemme.

Selvom vi naturligt får mere gule tænder med alderen, er der også noget, du selv kan gøre, for at holde misfarvningen fra tandsættet.

Her er de væsentligste årsager til, at du får gule tænder – og et par fif til, hvad du kan gøre for at undgå det.

1. Undgå farverige fødevarer

Nogle fødevarer indeholder særligt mange kromogener, dvs. molekyler med et højt farveindhold, der sætter sig fast på tændernes emalje og misfarver.

Stofferne findes især i mørke fødevarer som kaffe, rødvin, cola, lakrids og en række frugter som vindruer, blåbær og granatæble.

  • FIF: Anlæg en god mundhygiejne med hyppig tandbørstning og brug af tandtråd. Brug sugerør, når du drikker fx frugtsmoothies og iskaffe, så dine tænder undgår den værste kontakt med farvestofferne.

© SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ujævnt stavmønster gør tanden sårbar

Emalje består af et kalk-mineral, der ligger tæt komprimeret i små stave. Stavmønsteret er stærkt, men også ujævnt og nubret, og derfor kan farveholdige molekyler ret nemt fæstne sig på tanden og misfarve.

2. Skru ned for garvesyren

Tannin, eller garvesyre, er et plantepolyfenol, der bl.a. giver bitterhed til fødevarer som rødvin, sort te og mørk chokolade. Men garvesyren gør det desværre også nemmere for kromogener at fæstne sig på tandemalje.

Derfor er rødvin – der er rig på både kromogener og tanniner – særligt slem til at give gule tænder.

  • FIF: Indtagelses-frekvensen og -længden er vigtig, så i stedet for at sidde og nyde tre kopper sort te hver morgen over længere tid, så skær ned til en håndfuld hurtige kopper fordelt over ugen.

3. Pas på syreholdig mad og drikke

Citron- og fosforsyre i sodavand og frugtsyre i fx citroner, æbler, vindruer og stort set alle slags citrusjuice nedbryder kalket i din emalje og er med til at danne de riller og sprækker, som farvestofferne kan fæstne sig i.

Cola er én af de syrligste sodavand med en pH-værdi på 2,4, og da den samtidig indeholder kromogener, er den de gule tænders bedste ven.

  • FIF: Spis frugt på én gang i stedet for at nippe til en klase vindruer i timevis. Skyl munden med vand efter både sodavand og frugt, men børst ikke tænder med det samme, da emaljen er sårbar lige efter et syreangreb. Bland smoothies op med mælk og hæld frugt i ymer og youghurt, da mælkeprodukter skaber en kemisk ligevægt til syren.

Den i forvejen nubrede emalje bliver endnu mere rillet og ujævn, når syrer fra mad og drikke får lov til at gøre deres ætsende arbejde. Både citronsyre fra frugt og vinsyre kan tvinge tændernes pH-værdi under 5,5, så emaljen begynder at ætse i en proces, der kaldes demineralisering. Syrebadet skaber flere ujævnheder og sprækker i tanden, såkaldte erosioner, som farvestoffer fra fx lakrids, blåbær og kaffe bedre kan fæstne sig i.
Undersøgelser har vist, at op mod hver sjette teenager har syreskader på tænderne og derved større risiko for at få gule tænder.

©

  1. Citronsyre (tv) rammer emaljen og frigiver hydrogen-ioner(th).
©

  1. Hydrogen-ionerne indgår i en kemisk reaktion med kalkmineralet hydroxyapatit (nederst).
©

3, Kalken splittes i frie ioner, så hydrogenfosfat (th.) og kalcium (tv) kan forlade emaljen. Det skaber sprækker og riller.

4. Kvit tobakken

Tobak misfarver værre end både kaffe, cola og rødvin, fordi tjære og nikotin hæfter særdeles godt på emalje. Den brun-gule farve kan fjernes med tandrensninger, men med tiden kan farvestofferne trænge ind i selve tanden og blive kroniske.

Storrygere risikerer også en brunlig farveændring af selve tandkødet kaldet melanose.

© SCIENCE PHOTO LIBRARY

Nikotin tiltrækker farverige bakterier

Det primære stof i tobaksrøg får emaljens yderste hinde til at danne såkaldte Y-proteiner, som gør det lettere for bakterier at fæstne sig til tanden. Bakterierne danner farvestoffer, som giver misfarvninger.