Shutterstock
øjenbryn, mand

Har menneskets øjenbryn en funktion?

Jeg har tit spekuleret på, om øjenbrynene har en eller anden funktion, eller om de blot er et levn fra vores pelsklædte forfædre?

Videnskaben ved ikke med sikkerhed, hvorfor vi mennesker er udstyret med øjenbryn. Men det virker rimeligt at antage, at brynene først og fremmest har en praktisk funktion. Sammen med øjenvipperne forhindrer de, at sved, regn og snavs trænger ind i øjnene.

Der er flere indicier på, at øjenbrynene er til for at beskytte øjnene, eksempelvis er alle hårene rettet udad. Derved vil brynene automatisk lede sved og regnvand bort fra området ved øjnene. Ved siden af denne funktion er det sandsynligt, at øjenbrynene spiller en rolle i forbindelse med at forstærke ansigtets mimik.

Menneskets succes beror i høj grad på dets evne til at kommunikere, og her er også ansigtsudtrykket vigtigt. Øjets lukkemuskel og pandens hudmuskel mødes under øjenbrynene, som derved bliver meget fleksible og kan udtrykke og tydeliggøre en lang række følelser.

Darwinistiske hensyn har så gjort, at naturen har bibeholdt øjenbrynene op igennem udviklingen, da mennesket ellers mistede resten af sin pels. I øvrigt udskiftes hårene i øjenbrynene hver femte måned. Sammen med øjenvipperne er det de hår på menneskekroppen, der udskiftes hyppigst. Til sammenligning holder et hovedhår godt tre år.