Shutterstock

Hvad bestemmer fedtets placering på kroppen?

Hvordan kan det være, at nogle kvinder har mest fedt på bagdel og lår, mens andre har en tyk mave og tynde lår?

Fordelingen af fedtdepoterne på kroppen reguleres af en række faktorer, hvoraf de vigtigste er hormoner, gener og fysisk aktivitet. Kvinder og mænd har forskellig fedtfordeling, som helt grundlæggende skyldes det kvindelige kønshormon østrogen.

Østrogen øger mængden af kropsfedt, og da kvinder producerer mere østrogen end mænd, har deres krop som helhed en højere fedtprocent (25-31 pct. for kvinder og 18-26 pct. for mænd). Kønshormonet sørger samtidig for, at fedtet fortrinsvis deponeres på baller, hofter og lår, så kvinder ofte får den karakteristiske pæreform.

Efter overgangsalderen, når produktionen af kønshormoner falder, er det normalt, at kvindens fedtdepoter flytter sig opad, så hofterne bliver smallere, taljen bredere, og maven større, så hun i stigende grad antager mandens karakteristiske æbleform.

Overweight man

Flere gener har også vist sig at have betydning for, hvor fedtet sætter sig på kroppen. Mens det ikke er muligt selv at påvirke de genetiske og hormonelle årsager til fedtdepoternes fordeling, kan man til en vis grad ændre kroppens facon fra en æbleform til en pæreform ved hjælp af motion.

Når musklerne arbejder, producerer de nemlig signalstoffet interleukin-15, som har vist sig at reducere mængden af mavens fedt, mens fedtet på lår og baller ikke påvirkes.