Shutterstock
Mand tics i øjet

Hvad er tics i øjet?

Jeg har flere gange oplevet en sitren ved mit ene øje, nogle gange et par dage og andre gange i flere uger. Men hvor stammer disse tics fra?

En irriterende og vedholdende sitren ved det ene øje er næsten altid fænomenet muskeltics, der kan føles, som om nogen ganske blidt og forsigtigt rykker i øjenlåget.

Muskeltics skyldes overaktive muskelfibre i musklerne omkring øjet, der i forvejen er kroppens hurtigste muskler og derfor har nemt ved at vibrere.

Lidelsen kan ramme begge øjenlåg, men undersøgelser viser, at det øverste oftest udfører de generende sammentrækninger.

Tics kan skyldes livsstil

Selvom muskeltics ved øjet i langt de fleste tilfælde er ufarlige, kan det være en god idé at gå til lægen, hvis de bliver ved med at komme igen.

Tics kan nemlig dukke op som et symptom på en stresset livsstil med fx søvnunderskud eller for meget koffein, og lægen kan foreslå ændrede rutiner, der kan afhjælpe ticene.

Tre råd mod tics

Søvn

Øjentræthed og for lidt søvn påvirker øjenlågenes muskler. Drop skærme, eller sov lidt længere om natten.

Koffein

Det opkvikkende stof kan give flere muskelsammentrækninger. Skru ned for kaffen eller colaen.

Stress

En stresset krop øger musklernes tilbøjelighed til bevægelse. Overvej din livsstil – evt. sammen med din læge.

Botox stopper irriterende sitren

I svære tilfælde af ufarlige tics, hvor livsstilsændringer ikke hjælper, kan lægen ordinere et skud Botox. Botox er en nervegift, der også bruges ved ansigtsløftninger.

Botox nær øjenlåget lammer nerverne og dermed musklerne. Effekten aftager dog efter tre til ni måneder, og så skal behandlingen gentages.

Tics kan også vise sig som en bivirkning af medicin, mens en neurolog i sjældne tilfælde bliver involveret for at undersøge, om der kan være en alvorligere underliggende årsag i hjernen.