Vandtortur er i sandhed en grufuld torturmetode. Den tilskrives en europæisk advokat fra 1600-tallet. Hippolytus de Marsiliis, som advokaten hed, havde bemærket, hvordan dryppende vand kunne udhule fordybninger i sten. Det fik ham til at prøve dryppene på et menneske. Dermed havde man opfundet endnu en metode til at få anklagede til at tale i en tid, hvor talrige torturmetoder var en gængs afhøringsteknik.
Ofrene for vandtorturen bliver spændt fast, så de overhovedet ikke kan røre sig. Så bliver koldt vand langsomt dryppet på en udvalgt del af kroppen. Panden er det bedste sted: Fangen kan se hvert dryp komme og bliver efterhånden vanvittig. Dryppet på ét bestemt sted på kroppen er stærkt ubehageligt – følenerverne på det udvalgte sted får så mange og vedvarende påvirkninger, at dryppene hurtigt føles uhyre smertefulde.
En variant af vandtorturen går ud på at lade en kontinuerlig vandstrøm falde ned på ofrets pande. Metoden er så smertefuld, at ofret sjældent kan udholde vandstrømmen mere end nogle få sekunder. Om vandtortur hører til de mest smertefulde torturformer, er det faktisk umuligt at sige noget om. Enhver form for tortur er smertefuld og ikke mindst udtryk for en umenneskelig grusomhed, som efterlader både fysiske og psykiske ar på ofret.