Shutterstock

Hvilken alder er den optimale at føde i?

Man hører tit om risikoen ved at få børn sent. Men hvilken alder er den bedste at føde i, biologisk set?

Jo tidligere, desto bedre. Hvis man kun ser på det rent kropslige, er kvinder bedst egnet til at få børn, så snart de har fået ægløsning og er helt færdigudvoksede. Den gennemsnitlige alder for første ægløsning er omkring 13 år. Det er ret individuelt, hvornår kvinder når deres maksimale styrke og udholdenhed, men for de fleste sker det mellem 16 og 18 år.

Det vil sige, at denne alder er den bedste at blive gravid i. Frem til 25-års-alderen er forholdene for graviditet og fødsel optimale. Herefter begynder det langsomt at gå ned ad bakke. Kvinden får gradvist vanskeligere ved at blive gravid, idet kvaliteten af æggene forringes år for år.

Komplikationer

Risikoen for komplikationer i form af spontane aborter og graviditet uden for livmoderen øges, og når kvinder bliver ældre, vokser risikoen for komplikationer under selve fødslen også. Blandt andet er der flere kejsersnit, ligesom fødslen typisk tager længere tid, jo ældre man er. Når kvaliteten af æggene spiller så stor en rolle for en succesfuld graviditet, skyldes det, at alle kvindens æg er dannet fra starten af hendes liv.

Derfor kan der med tiden opstå kromosomfejl i dem. Flere undersøgelser viser derimod, at mandens alder ikke betyder ret meget. Sædceller dannes løbende, og tit er kvaliteten af ældre mænds sæd lige så god som yngres. I dag er den gennemsnitlige alder for førstegangsfødende cirka 28 år – fem år mere end for 40 år siden, og tallet bliver hele tiden højere.

Der kan være mange fordele ved denne udvikling. Kvinderne er typisk mere modne, har gjort deres uddannelse færdig og lever i et stabilt parforhold. Men rent medicinsk er det ikke optimalt at blive gravid i en sen alder.