Hvilken blodtype er den mest sjældne?

Jeg har hørt om blodtype A, B og 0. Men hvilken blodtype er den mindst udbredte?

© Shutterstock

Rhesus 0 – også kaldet "gyldent blod" – er verdens sjældneste - blodtype.

Blodtyper inddeles i fire hovedgrupper: A, B, AB og 0. Typerne bestemmes primært af såkaldte antigener, som sidder på overfladen af de røde blodlegemer.

Personer med blodtype A har røde blodceller med et A-antigen, mens cellerne i blodtype B bærer B-antigenet. Blodtype AB har begge antigener, og blodtype 0 er helt uden AB-antigener.

Blodtyperne inddeles yderligere på baggrund af en gruppe antigener kaldet rhesus. Mere end 50 forskellige rhesus-antigener er blevet identificeret i mennesker, men det er specifikt rhesus D, der afgør, om blodtypen er rhesus negativ eller positiv.

Er du fx rhesus negativ, har du ikke rhesus D i blodet, men kan sagtens have andre rhesus-antigener.

Kun 43 personer har gyldent blod

En lille eksklusiv gruppe mennesker har absolut ingen rhesus-antigener, og derfor kaldes deres blodtype for rhesus 0. Blot 43 personer fordelt på 14 familier har rhesus 0.

Da blodtypen er fuldstændig fri for rhesus-antigener, er den ideel til bloddonationer og kan gives til alle blodtyper. Blodet er dog bedst anvendt til andre personer med rhesus 0-blodtypen. Deres immunforsvaret accepterer nemlig ikke rhesus-antigener, og derfor kan de kun få transfusioner med den gyldne blodtype.