Shutterstock
Øjenåbningens ringmuskel

Hvilken muskel er kroppens hurtigste?

Kroppens hurtigste muskel kan trække sig sammen på 1/10 af et sekund – og den træner sig selv helt automatisk.

Menneskekroppens hurtigste muskel er orbicularis oculi – en ringmuskel, der sidder omkring hver af dine øjenåbninger og hjælper dig med at knibe øjet sammen, fx når du blinker.

Musklen kan både udløses bevidst og af den såkaldte blinkerefleks. Refleksen aktiveres, hvis fx en finger nærmer sig øjet, men kan også udløses af høje lyde og kraftige lysglimt.

I alle tilfælde er det for at beskytte øjet og hornhinden mod at blive beskadiget, og det er formentlig derfor, at musklen reagerer så hurtigt.

0,1 sekund

Øjenåbningens ringmuskel, orbicularis oculi, kan trække sig sammen på kun 1/10 af et sekund og er dermed kroppens hurtigste muskel.

Musklen er også på spil i vores regelmæssige blinken, som bl.a. er med til at rense øjeæblet og smøre det såkaldte tåresekret ud over hornhinden, så den ikke tørrer ud.

Men vi blinker formentlig af flere årsager end blot beskyttelse og vedligeholdelse af øjet.

Forskere har fx opdaget, at vi ofte blinker i forbindelse med, at vores blik skifter retning. Det er tydeligt, når en gruppe mennesker kigger på den samme sportsbegivenhed eller den samme film, så blinker alle stort set i takt, fordi alle flytter blikket på samme tid.

Præcis hvorfor er uvist, men forskerne mistænker, at orbicularis oculi på en eller anden måde er involveret i selve bevægelsen af øjet.

Der er forskel på, hvor meget og hvordan vi blinker. Yngre kvinder blinker gennemsnitligt 19 gange i minuttet, mens yngre mænd blinker 11 gange i minuttet. Til gengæld så lukker kvinderne ikke altid øjnene helt, når de blinker.

Hos ældre mennesker er blinket ikke helt så hurtigt som hos yngre.